Tohle je téma do hospody, ohradil se ministr Vojtěch proti dotazu z opozice

25.01.2018 21:16

O rozruch při interpelacích na půdě sněmovny se postarala Věra Kovářová (STAN), která chtěla znát jasnou odpověď na otázku, jak by se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve vládě postavil k tomu, kdyby prezident Zeman chtěl zastavit stíhání Andreje Babiše. Podle iDNES.cz se stejné odpovědi dožadovala od ministra spravedlnosti nebo premiéra Andreje Babiše. Oba byli nepřítomní.

Tohle je téma do hospody, ohradil se ministr Vojtěch proti dotazu z opozice
Foto: archiv A. Vojtěch
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Nejsem ochoten odpovídat a myslím, že ani povinen odpovídat na dotazy, které jsou skutečně bulvární, spekulativní,“ vzepřel se podle iDNES.cz Vojtěch. „Nevím o žádném záměru pana prezidenta komukoliv udělit aboliční milost. Nevím, že by to vůbec avizoval, nebudu tady rozvíjet ničím nepodložené spekulace. Myslím, že to je spíš někam do hospody, ale nikoli na půdu Poslanecké sněmovny,“ bránil se dále ministr na dotaz Kovářové. Ta chtěla vědět, jak by ministr hlasoval v případě udělení milosti pro šéfa hnutí ANO a jeho nejbližších v kauze Čapího hnízda. „Pokud by taková situace nastala a vy byste ji na vládě museli řešit, tak byste vládu a jednání vlády považoval za jednání v hospodě?“ pokračovala v přestřelce s ministrem.

Celá zpráva zde.

Kovářová svůj dotaz zdůvodnila blízkým vztahem mezi Babišem a Zemanem. „Projevem jejich mocenského paktu je riziko udělení milosti právě trestně stíhanému premiérovi a jeho nejbližším,“ prohlásila a připomněla ústavní změnu z roku 2013, která umožňuje hlavě státu udělit tvz. aboliční milost, tedy konec trestního stíhání, bez kontrasignace premiéra nebo jím pověřeného člena vlády.

„Tady se skutečně můžeme bavit o spekulacích, pokud o to máte zájem, můžeme o tom diskutovat hodiny, ale já myslím, že bychom měli asi řešit věcnou problematiku. Ani vláda závazně neschvaluje aboliční milost. Kontrasignuje premiér, nebo jím pověřený člen vlády,“ kontroval v přestřelce ministr.

Odpověď na stejnou otázku chtěla vědět také od samotného premiéra. Ten byl nepřítomný, Babiš jí musí odpovědět písemně do třiceti dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…