Tohle my neuděláme... Stanjura okamžitě po kritickém projevu Zemana vystoupil

18.02.2022 12:49

Po prezidentovi Miloši Zemanovi si vzal slovo ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a zareagoval na některé z řady výtek, které vyslovil vůči rozpočtu prezident Miloš Zeman. Prezident volal po zrušení daňových výjimek za 400 miliard. Stanjura však připomínal, že kdyby je chtěl Zeman všechny zrušit, fakticky by tím zavedl i zdanění důchodů, což podle Stanjury vláda Petra Fialy rozhodně neudělá.

Tohle my neuděláme... Stanjura okamžitě po kritickém projevu Zemana vystoupil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

„Pojďme rozdělit tu mou přátelskou polemiku, jak to nazval pan prezident, na dvě části - na oblast příjmů a oblast výdajů,“ začal Stanjura.

Uznal, že české daňové výjimky vydají ročně téměř na 400 miliard korun, jak správně řekl prezident Miloš Zeman. Jenže k tomu dodal i druhou důležitou věc. „My zrušení základní daňové slevy na poplatníka nenavrhujeme, ne proto, že bychom se báli našich voličů, ale protože si myslíme, že je tato sleva správná,“ zdůraznil ministr financí v reakci na Zemana, který poslancům vyčetl, že daňové výjimky neruší právě proto, že se bojí svých voličů.

Stanjura poukázal na to, že kdyby byl návrh realizován, všem daňovým poplatníkům narostou daně o 30 tisíc.

„Druhá důležitá daňová výjimka, jejíž zrušení nenavrhneme, je, že se nedaní důchody. A je to dobře a je to správně. Jinak by každý senior přišel o 15 procent svého důchodu. To by bylo špatně,“ sdělil Stanjura Zemanovi.

Do třetice Stanjura odmítl zrušit daňovou slevu na děti, protože chce podpořit rodiny s dětmi.

Žádnou z těchto tří výjimek prý vláda Petra Fialy ani náhodou nezruší.

Poté si Stanjura trval na tom, že by nevrátil ani superhrubou mzdu, protože její zrušení považuje za správné. Jednoznačně odmítl i výstavbu kanálu Dunaj - Odra - Labe, protože pokud se o tomto projektu hovoří už nejméně sto let a dosud se to nezrealizovalo, ukazuje to, že to není kvalitní projekt a bude lepší ho nerealizovat.

To je jasné stanovisko vlády, kterou si voliči zvolili, aby realizovala odpovědnou rozpočtovou politiku a vláda to také udělá. To Stanjura přislíbil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…