Tomáš Etzler si pozval experta na Čínu. Obrovský průšvih? Lži. Padlo velmi závažné obvinění ohledně koronaviru

19.04.2020 7:40 | Zprávy

Novinář Tomáš Etzler, jenž dlouhou dobu působil v Číně, se na facebookové platformě Meltingpot dal do řeči se sinologem Martinem Hálou o Číně v době koronaviru. Jak se v této době změnila čínská rétorika a chování Číny ve světě?

Tomáš Etzler si pozval experta na Čínu. Obrovský průšvih? Lži. Padlo velmi závažné obvinění ohledně koronaviru
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tomáš Etzler, novinář, bývalý zpravodaj v Číně

Hála je ředitelem projektu Sinopsis.cz. „Je to projekt, který jsme dali dohromady s kolegy sinology. Snažíme se o to, aby se poznatky o současné Číně z akademického prostředí, kde je jich poměrně dost, dostaly na veřejnost a do veřejného diskurzu,“ seznámil nejprve Hála se svou prací.

„Čína je země s velmi specifickým systémem. Přes všechny hospodářské reformy a adopci různých prvků tržní ekonomiky ten politický systém v Číně je v podstatě čirý leninismus. Je to systém vlády jedné strany, je to v podstatě diktatura jedné strany. Veškerá rozhodnutí ve finálním ohledu činí Komunistická strana Číny, a ta je sama o sobě velmi hierarchická, takže ta rozhodnutí v důležitých záležitostech činí velmi úzká skupina lidí, skoro všichni jsou to muži... Ti lidé nejsou volení samozřejmě, čili ta skupina lidí, která činí politická rozhodnutí, ta nejdůležitější politická rozhodnutí v Čínské lidové republice, je malá skupina lidí, kteří nemusí nutně reprezentovat Čínu v tom smyslu, jak my rozumíme tomu, že jednotlivé vlády v jiných zemích reprezentují obyvatelstvo. Ta skupina je v podstatě samovýběrová,“ sdělil nejprve k Říši středu Hála. 

Následně se již zabýval tím, co mohla Čína v otázce koronaviru udělat jinak. „Čína mohla udělat jinak celou řadu věcí, ale především ten hlavní problém spočívá v tom, že vedení Komunistické strany Číny dlouho tu existenci toho viru tajilo, dokonce potlačovalo aktivně informace o jeho existenci, a vlastně tak znemožnilo izolaci v té počáteční fázi, kdy byl relativně nízký počet nakažených a koncentrovalo se to v poměrně malém geografickém prostoru Wu-chanu. Tak by bylo teoreticky ještě možné zadržet tu nemoc jejím izolováním. Izolováním všech nakažených jednotlivců, kteří se v těch počátečních obdobích samozřejmě pohybovali v řádu jednotlivců. Jakmile se ta nákaza vymkla z ruky a začala se ta nemoc šířit vlastně geometrickou řadou, tak v určitém bodu dosáhla stupně, kdy vlastně její úplná izolace není zcela možná,“ dodal Hála, s tím, že nemuselo dojít na ta dilemata, která nyní řešíme po celém světě. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…