Totální překvapení. Co padlo o Vystrčilovi, ho nepotěší

24.09.2022 18:24

Komentátor MF Dnes Petr Kolář a expremiér Jiří Paroubek byli hosty vysílání CNN Prima NEWS, kde komentovali průběžné výsledky komunálních voleb a prvního kola senátních voleb. Hovořili zejména o tom, že Jana Nagyová není v druhém kole senátních voleb proti šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi bez šance.

Totální překvapení. Co padlo o Vystrčilovi, ho nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

„Strašně se to těžko hodnotí. Je sečteno málo hlasů, v Praze to je sotva procento v tuto chvíli. Čísla mohou být naprosto virtuální. Naposledy se až dostane na sídliště. Co mě zaujalo z toho celkového pohledu, je SPD. SPD i při takhle nízko sečtených hlasech se drží nad pět, šest procent. To asi o něčem vypovídá,“ sdělil komentátor Kolář.

„Opozice na tom není v tuhle chvíli až tak špatně, naopak líp, než jsem si myslel,“ sdělil také s odkazem na výsledky hnutí ANO Andreje Babiše. 

Více ZDE.

„Zaujal mě souboj na Vysočině, kde sice Miloš Vystrčil má 44 procent, ale paní Nagyová, kterou v podstatě nikdo nezná, respektive zná ji jenom díky soudnímu procesu v kauze Čapí hnízdo, tak ta má 30 procent, a když se člověk koukal na ty další postupující, tak tam měl nějakou tisícovku hlasů někdo z SPD,“ poznamenal dále Kolář.

„Pozice paní Nagyové není úplně beznadějná do toho druhého kola, což mě tedy opravdu překvapuje,“ dodal Kolář. 

Paroubkovy predikce

Expremiér Paroubek následně poznamenal, že Vysočina je jediná predikce, která mu nevyšla. „Když jsem bral paní Nagyovou jako úplného outsidera. Asi bych si představil jiného kandidáta než ji. Jak jsem řekl, je kontroverzním kandidátem, ale zaznamenali jsme, když se podívám, co je za tím druhým místem, tak to jsou vlastně protestní hlasy, takže když Andrej Babiš, a já o tom nepochybuji, že se tomu bude velice věnovat, právě tomuhle volebnímu obvodu, když udělá vše pro to, aby se ty volební hlasy spojily, ty protestní volební hlasy, tak není úplně bez šance. Samozřejmě by to byl mistrovský výkon i pro marketéry Andreje Babiše, ale není to vyloučené,“ zmínil Paroubek.

„Jinak k té mé predikci, těch čtrnáct až osmnáct míst pro hnutí ANO, postupových do druhého kola, to tak vypadá, že by to mohlo být. A pak nastoupí totéž co u té paní Nagyové na té Vysočině, jestli tedy tam budou převládat ty protestní hlasy, jestli ano, má hnutí ANO vyhráno a může udělat deset až dvanáct mandátů v tom příštím, v tom druhém volebním kole, a pokud to tam bude trošku jiné, tak samozřejmě že tam budou převládat kandidáti těch pravicových stran, což vesměs není, protože většinou mají společného kandidáta, ale není to pravidlo, tak bude mít hnutí ANO starosti. Ale myslím si, že těch deset až dvanáct mandátů jsou schopni udělat,“ dodal Paroubek.

Vystrčil v čele horní komory?

Za velmi nadějné přitom označil při příchodu do volebního štábu koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) výsledky koalice i občanských demokratů v senátních volbách premiér Petr Fiala (ODS). U komunálních voleb chce s hodnocením počkat na sečtení většího počtu hlasů. Fiala věří tomu, že ODS udrží nejsilnější klub v Senátu a také funkci předsedy komory pro Miloše Vystrčila (ODS). Ovládnutí pražského magistrátu v barvách vládní pětikoalice očekává přes podle ní někdy nevybíravou kampaň Pirátů předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Premiér si přeje, aby Vystrčil zůstal v čele horní komory. Funkci podle něj vykonává s obrovskou pracovitostí a důstojností a Senát skvěle reprezentuje v Česku i v cizině. „Věřím, že obhájíme pozici nejsilnějšího klubu a budeme mít dál předsedu Senátu,“ řekl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…