Tři a půl milionu Čechů bude mít problém zaplatit za energie. Podle ekonoma už to říká otevřeně i Evropská komise

20.09.2021 20:50 | Analýza

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) chystá v rámci několika dnů oznámit dotování energií z veřejných financí pro domácnosti, které si jejich ceny nebudou moct kvůli zdražování – zaviněném „bezemisní“ politikou Evropské unie – dovolit. Nepůjde přitom o jednotlivce. Evropská komise očekává, že v důsledku její zelené dohody bude mít problém se zaplacením účtů za energie až 3,5 milionu Čechů. „Tenhle socialismus nemá chybu,“ komentuje věc hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda a ukazuje, kdo to zaplatí.

Tři a půl milionu Čechů bude mít problém zaplatit za energie. Podle ekonoma už to říká otevřeně i Evropská komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Anketa

Je pro vás manželství homosexuálů důležité téma, podle kterého se bude rozhodovat ve volbách?

4%
hlasovalo: 26789 lidí
Dotace na takzvané podporované zdroje energie měly původně v rozpočtu na příští rok vyhrazených 20 miliard korun, nakonec se však Babišův kabinet uchýlil k přidání dalších sedmi miliard. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) navýšení zdůvodnil snahou pomoci podnikatelům a firmám vyrovnat se s rostoucími cenami energií. A co je hlavní – uvedl, že jeho ministerstvo připravuje ještě subvence i pro nízkopříjmové domácnosti.

Domácnostem s nižšími příjmy by chtěl Havlíček na energie poskytovat dotace z veřejných financí podle konceptu, jenž má být představen během „několika dnů“.

Inspiraci hodlá hledat i v dalších zemích EU, ty se totiž připravují na to, že by bez dotování musely domácnosti čelit důsledkům politiky Evropské unie v podobě až trojnásobného zdražování energií. Miliardy na dotace domácností tak již oznámily Francie, Řecko či Španělsko.

České domácnosti se pak musejí připravit, že bude již v následujících měsících postupně zdražovat nejen elektrická energie, ale i plyn či topná paliva jako uhlí.

Kovanda prodle serveru Oenergetice.cz varoval, že do energetické chudoby spadne až třetina Evropanů. Ukázal, že to v rámci své energetické politiky soustřeďující se na bezemisní budoucnost uvádí sama Komise. „Evropská komise v balíčku, který navrhuje od července, uvádí, že v důsledku těchto politik by mohla padnout do energetické chudoby třetina obyvatel EU, tj. přes sto milionů lidí. V Česku by se tak mohlo jednat až o 3,5 milionu lidí,“ upozornil.

Na svém twitterovém účtu později kroky Evropské komise a Babišovy vlády okomentoval slovy: „Tenhle socialismus nemá chybu.“

Podle ekonoma vše zaplatí akorát střední třída. „Green Deal v praxi: střední třída zaplatí skrze ‚vládní dotační pomoc‘ chudým účty za uměle zdraženou elektřinu a plyn. Bohatí si své majetky ještě důsledněji ulejí do rájů. Či je utratí za ferrari a lamba, což po roce 2035 budou díky výjimce jediná auta se spalovacím motorem,“ ukázal, že právě středně příjmové domácnosti ztratí nejvíce.

Střední třída přitom bude chudnout vcelku zbytečně. „A to přitom EU vymýcením aut se spalovacím motorem a maximálním možným přechodem na obnovitelné zdroje sníží globální emise CO2 v řádu jednotek procent. Což je jen taková Čína schopna při svém současném tempu výstavby uhelných elektráren zase ‚nabrat‘ v řádu několika let...,“ dodává Kovanda k aktuální „bezemisní“ politice Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…