Tři věci, které ničí český průmysl. A máme je dohromady. Špicar ze Svazu bije na poplach

19.08.2022 21:36

Česko se připravuje na náročnou zimu, během níž kdykoliv hrozí přerušení dodávek zemního plynu z Ruska. Vláda ujišťuje, že plyn bude stačit a že kolaps průmyslu ani zima v domácnostech nehrozí. Přesto ale ministři připravují veřejnost na úsporný režim a chystají krizová opatření. Je příprava dostatečná? Chrání vláda dostatečně průmysl? A chrání se průmysl sám? V podcastu Ptám se já Seznam Zpráv odpovídal viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Tři věci, které ničí český průmysl. A máme je dohromady. Špicar ze Svazu bije na poplach
Foto: Repro Youtube
Popisek: Radek Špicar

Před pár dny pronesl Špicar v médiích větu: Ceny elektřiny a plynu jsou tak brutální, že český průmysl naprosto ničí. Je to opravdu tak napjaté?

„Tohle nebylo podceněné tvrzení ani náhodou. Možná mi dáte za pravdu, že jsem člověk, který šetří silnými slovy, ale tady bohužel byla a jsou zcela namístě. Spojily se vlastně tři věci, které český průmysl – a my jsme nejprůmyslovější ekonomika v Evropě – opravdu ničí, to znamená, že ničí celou ekonomiku. Tou první věcí je to, že jsme průmyslovou supervelmocí, to znamená, těch energeticky náročných firem máme opravdu hodně...“ poznamenal Špicar.

„Náš další problém je, že ceny elektřiny a plynu jsou u nás opravdu vysoké, mnohem vyšší nežli ve většině evropskounijních zemí. A ten třetí problém je to, že některé firmy s tím něco udělat mohou a dělají, snaží se, ale v mnoha ohledech a v mnoha sektorech je ta struktura průmyslu taková, že plyn pro mnoho firem nemá alternativu. Proto, kdybychom se dostali do té krizové situace, by to bylo tak vážné,“ sdělil Špicar, že se však v současné době dělá vše pro to, abychom se do takto krizové situace vůbec nedostali.

„My se teď takzvaně jako žába vaříme v teplé vodě, to chvíli vydržíte, ale po čase to prostě nepřežijete. To se teď děje. Dobrým příkladem jsou české sklárny, ty už v tuhle chvíli, ne že čekají, kdy se dostanou do fáze, kdy budou muset propouštět, ony už bohužel propouštějí. A kdyby tahle situace s cenami plynu především v jejich případě měla trvat několik měsíců, nebo kdyby nedejbože ceny plynu, což bohužel nemůžeme vyloučit, měly jít ještě více nahoru, tak potom ta jejich situace bude opravdu dramatická. My jsme podle našeho průzkumu zjistili, že už ty stávající ceny elektřiny a plynu jsou pro 20 % firem v naší členské základně fatální,“ podotkl Špicar. 

„Ty vysoké ceny jsou opravdu velkým problémem a samozřejmě, že ta představa, že dojde plyn, tak to je katastrofický scénář, a potom se opravdu bavíme o recesi a poklesu HDP do záporných hodnot klidně kolem deseti procent,“ dodal Špicar. 

„Kdybyste se mě zeptala před třemi měsíci, co dělá vláda, tak bych musel být velmi kritický. Na cokoliv, co by pomohlo, jsme čekali dlouho, byli jsme frustrovaní, teď je ta situace mnohem lepší,“ zmínil Špicar.

„Velmi dlouho jsme volali po odpuštění plateb na obnovitelné zdroje energie, a toho jsme se dočkali. Druhá věc, na které nám velmi záleželo, byla nikoliv plošná, protože my si uvědomujeme, že bohužel jak minulé vlády hospodařily, státní pokladna nemá na to, aby plošně sanovala český průmysl, českou ekonomiku, firmy jako takové. Ale vždy jsme chtěli, aby se pomáhalo cíleně těm, kteří to opravdu potřebují. Tedy firmám, které trpí vysokými cenami elektřiny a nejsou schopné to kompenzovat, a tam jsme se s vládou dohodli, to byla ta takzvaná kompenzace vedlejších nákladů pro firmy postižené únikem uhlíku,“ poznamenal Špicar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…