Trosky, požáry, mrtví. VIDEA z Izraele. Palestinský teror pokračuje, přišla odveta

14.05.2021 11:23

Během posledních pár dní vypálila teroristická organizace Hamás na izraelská města na 1 800 raket. Pohled na noční nebe nad Izraelem a na rakety, které sestřeluje vyspělý izraelský protiraketový systém, budí úžas i obavy. Izraelské armádě mezitím došla s teroristy trpělivost a v pátek zahájila vlastní operaci.

Trosky, požáry, mrtví. VIDEA z Izraele. Palestinský teror pokračuje, přišla odveta
Foto: Repro ČT24
Popisek: Izraelský protiraketový systém likviduje rakety vystřelené z Pásma Gazy

Napětí mezi Izraelci a Palestinci stále neutichá. Teroristická organizace Hamás vypálila na izraelská města na 1 800 raket. Více než 400 z nich se však zřítilo ještě v Gaze nebo nefungovala správně. Izraelská armáda se rozhodla rázně odpovědět. Střety nepřežilo 119 lidí, 31 dětí a 19 žen, hlásí palestinští zdravotníci. Na izraelské straně zemřelo podle úřadů 8 osob. Jeden voják, šest izraelských civilistů a jeden občan Indie, který v Izraeli pracoval.

V Aškelonu dopadající rakety poničily několik domů a aut. Záběry z mobilních telefonů odhalují velké díry ve zdech, prach na automobilech a suť na zemi.

 

 

Další rakety teroristů z Hamásu směřovaly na hlavní izraelské Ben Gurionovo letiště. Protiraketový systém je však zlikvidoval.

 

 

Raket nezůstala ušetřena ani Beer Ševa, město, kde se nachází Ben Gurionova univerzita.

 

 

Podle agentury Reuters v pátek izraelská armáda zahájila největší vojenskou operaci v současných střetech. Podplukovník Jonathan Conricus, mluvčí izraelské armády, oznámil, že v akci se objeví na 160 letadel a dělostřelectvo. Na severu a na východě Gazy se v pátek ozývají výbuchy.

Některé operace ale byly odstartovány už v noci. Na sociálních sítích kolují videa ohnivých výbuchů v Gaze, o které se postarali právě izraelští vojáci. Udeřili na pověstné podzemní tunely, kterými se na palestinské území dostávají zbraně a další materiál.

 

 

Arabská strana popisuje izraelské operace v Gaze jako „Velké sionistické násilí“. Jeden z útoků směřoval na město Bejt Hanún. Za oběť mu padlo několik domů. Video kolující po sociální síti Twitter ukazuje suť ležící v ulicích, prach ve vzduchu a zborcené stavby.  

 

 

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15967 lidí
K pozemní invazi na palestinská území však podle agentury Reuters prozatím nedošlo.  

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek uvedl, že kampaň „bude trvat déle“.

Americký prezident Joe Biden vyzval ve čtvrtek k deeskalaci násilí s tím, že očekává výrazné snížení raketových útoků. Jeho výzva, stejně jako výzvy OSN, Egypta a Kataru ke zklidnění situace, však prozatím zůstávají nevyslyšeny.

Teroristé z Hamásu namísto jednání o zklidnění situace zveřejnili video své nové rakety dlouhého doletu  - Ajjáš 250. Jedna z těchto raket směřovala na letiště ve městě Ejlat.

 

 

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…