Trpí. Před matkou utekl do USA. A teď Fiala. Mladý gay je smutný

26.01.2022 11:52

LGBT aktivista, který uvedl do chodu kauzu exposlance Dominika Feriho a obvinil stávajícího premiéra Petra Fialu (ODS) z šíření homofobního názoru. „To je přece šílený,“ okomentoval Stupka Fialovo stanovisko k tradiční rodině. Nešetřil ani šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, ani šéfa SPD Tomia Okamura. Kvůli lidem Babišova a Okamurova typu se pak Stupka musí vyrovnat s tím, že po něm lidé na ulici plivou.

Trpí. Před matkou utekl do USA. A teď Fiala. Mladý gay je smutný
Foto: Repro Instagram
Popisek: LGBT aktivista a bývalý asistent europoslankyně Maxové, Kryštof Stupka

Gay aktivista Kryštof Stupka, někdejší stážista europoslankyně Radky Maxové, poskytl rozhovor serveru Reflex.cz, ve kterém upozornil, že práva homosexuálů v Česku nejsou na takové úrovni, na jaké by mohla být, a proto je třeba v této oblasti rozvíjet aktivismus a snažit se bojovat za rozšíření práv LGBT.

Nemalou část své dospělosti prožil v USA v hodně liberálním prostředí a doufá, že Česko jednou bude stejné. „Stále tady je nějaká diskriminace, stále tady nemáme lidský práva stejný jako ostatní lidi,“ vyjádřil svůj názor Stupka v rozhovoru pro Reflex.cz. „Stále mají lidé v ČR problém říct nahlas to, kým jsou,“ dodal.

Na svých názorech si trvá i navzdory tomu, že už slyšel, že příliš provokuje a vlastně tak přispívá k homofobii a trasfobii. Osobně věří, že k nárůstu homofobie, ani transfobie v české společnosti nepřispívá a má podle něj smysl zvedat otázky s těmito komunitami spojené, i když se to některým lidem nelíbí. „Je hrozně jednoduchý ukázat na nějakýho aktivistu a říct, že kdyby byl trochu potišeji a dělal to jinak, tak by se něco změnilo. Ale ono se nic nemění,“ upozornil Stupka.

Prý by si přál žít v ideálním světě, kde by skutečně všichni lidé měli stejná lidská práva, ale dokud se to nepovede, rád by se k tomuto ideálu posunul alespoň o kousek. Skvělou práci podle něj v tomto směru odvádějí některé neziskové organizace a akce jako „Jsme fér“ nebo „Prague Pride“.

Je mu líto, že ve stávající Sněmovně nenajde dost poslanců, kteří by uzákonili možnost uzavírat manželství i pro homosexuální páry. Takto liberálně naladěných poslanců je podle Stupky dnes ve Sněmovně méně, než bylo v letech 2017 až 2021 za časů premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho koaličních partnerů z ČSSD.

Stupka je přitom přesvědčen, že možnost uzavřít manželství by pomohla jak sexuálním menšinám, tak celé české společnosti, stejně jako to pomohlo v USA a v dalších zemích. „Pomohlo to tý komunitě, že třeba byl menší počet sebevražd mezi mladýma lidma, ale zároveň to vlastně zlepšilo celkové mínění celé společnosti. Snížila se i diskriminace celkově,“ uvedl Stupka.  

Lidé by podle něj měli mít stejná práva, i když si to třeba většina lidí nepřeje.

„Lidský práva nemáte kvůli tomu, že je na tom nějaká shoda většiny. Když se jako Adam a Adam budou moct vzít, tak to nikoho jinýho neovlivní a z toho důvodu si myslím, že by ta většina o tom neměla rozhodovat. Proto si třeba myslím, že by tady nikdy nemělo být referendum o rovném manželství,“ zaznělo od aktivisty.

Většina společnosti je podle něj v pořádku, ale pak je tu prý bigotní menšina, která je v Česku stále víc slyšet. „Mně přijde šílený, že v roce 2022 se tady nikdo nemůže projít po ulici, aniž by slyšel urážky,“ posteskl si.

Když si na sebe v létě vzal make-up a volné kalhoty, lidi na něj prý pokřikovali „buzno“, „dě*ko“. Jednou se mu prý dokonce stalo, že když šel po ulici, z jednoho z aut se vyklonil řidič a plivl na něj.

A když už se podobných útoků nahromadí moc, Stupka si prý zajde na terapii. Považoval za důležité veřejně říct, že chodí na terapie, když je toho moc. A že je normální chodit na terapie.

Lidé se prý chovají k sexuálním menšinám takhle hrubě, protože to vidí i u politiků a myslí si, že to je normální.

„Ať už je to (Tomio) Okamura, který řekl, že by raději skočil z okna, než by se nechal adoptovat homosexuálním párem, ať už je to senátor (Pavel) Fischer, který srovnával homosexuály a pedofily, ale zároveň je to i Babiš, který poslal lidem takovej obrovskej dotazník, co si myslí o LGBT komunitě v Česku, kde vyloženě byly otázky, které byly míněný proti tý komunitě,“ zlobil se Stupka.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Stejně kriticky se stavěl k lidovcům, kteří před LGBT komunitou upřednostňují tradiční rodinu. „Ale ten zásadní problém, který tady máme, že LGBT práva jsou lidská práva, to oni nepřijímaj,“ zlobil se Stupka. V této souvislosti uhodil i na premiéra Petra Fialu, který ve své knize napsal, že tradiční rodina je ta jediná přirozená. „To je přece šílený,“ kroutil hlavou aktivista.

Vedle manželství pro všechny se podle Stupky musí v Česku řešit i nepřijatelná snaha sterilizovat osoby, které si chtějí nechat změnit pohlaví. „To je otázka, o které se v Česku nemluví a já si myslím, že je úplně strašný, že Česká republika sterilizuje trans osoby, které chtějí projít změnou pohlaví,“ vypálil Stupka.

Na nepochopení své odlišné sexuální orientace narazil i v rodině, konkrétně u silně věřící maminky. Ve čtrnácti rodičům otevřeně přiznal, že je gay a maminka se ho prý snažila přesvědčit, že to určitě není pravda. Došlo to až tak daleko, že v patnácti se sbalil a odešel do zahraničí. Do USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…