Trpké dožínky. Dvojnásobné ceny do konce roku, pokud vláda nezasáhne. Zemědělec Skála kandiduje do Senátu za SPD

22.08.2022 17:04 | Reportáž

„Když jsme začali, byly proti nám různé averze, že zavádíme komunistické zvyky.“ Na dožínkách v Kroměříži připomínal začátky slavností jeden ze zakladatelů tradice Stanislav Skála. Celý život se věnoval zemědělství. Absolutní nejistotu, kterou teď všichni musí řešit, ale nezažil. Kandidát na senátora za SPD Stanislav Skála předpokládá, že pokud vláda nezasáhne, potraviny budou do konce roku dražší o 100 %.

Trpké dožínky. Dvojnásobné ceny do konce roku, pokud vláda nezasáhne. Zemědělec Skála kandiduje do Senátu za SPD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ing. Stanislav Skála (SPD)

„Je to 15 let, od doby, co tradice kroměřížských dožínek vznikla. Tehdy jsem pracoval jako ředitel zemědělské agentury a Pozemkového úřadu v Kroměříži,“ vzpomenul Stanislav Skála, jeden ze zakladatelů tradice dožínek v Kroměříži. „Přišla za mnou tehdy delegace zemědělců v čele s předsedou Agrární komory Honzou Haškem, že by chtěli obnovit tradici dožínek. Když jsme začali, byly proti nám různé averze, že zavádíme komunistické zvyky. Ukázalo se, že to není pravda,“ popsal.

Slavnost nemohli zemědělci financovat z vlastních prostředků, dožínky podpořila radnice. „Místostarostka Daniela Hebnarová spojila oslavu sklizně zemědělců s národnostními prvky, se zvyky a tradicemi venkova a Kroměřížska. Akce se rozrůstala,“ zmínil. Časem nad slavností převzal záštitu kraj.

Při příležitosti dožínek Skála bilancoval. „Za 15 let se vyjasnily majetkové vztahy v zemědělských podnicích a v podnicích zpracovatelského a potravinářského průmyslu. Zemědělství se dostalo na určitou úroveň. Je velká škoda, jak se dnešní vládní koalice k zemědělství staví. Zemědělci zakládají novou úrodu, ale dodnes nevědí, jakým způsobem a za jakých podmínek budou hospodařit,“ upozornil.

Žádné zhovadilosti. Jen dostupné potraviny

Současný trend je důvodem kandidatury Stanislava Skály do Senátu. „Protože se mi nelíbí vztah vlády k resortu zemědělství, rozhodl jsem se kandidovat na senátora v obvodu 76 Kroměříž. Pokud bych byl zvolen, chtěl bych se věnovat rozvoji zemědělství, potravinářského průmyslu a ochraně životního prostředí. Ale v rozumných mezích, ne žádný Grean Deal a podobné zhovadilosti,“ podotkl.

„Chtěl bych se věnovat také regionálnímu rozvoji, protože v okrese Kroměříž je jedna z nejnižších mzdových úrovní v České republice. Je potřeba s tím něco dělat. Chci se zasadit o to, aby české potraviny byly zdravé, cenově dostupné a aby pokrývaly co největší část spotřeby České republiky. Abychom nebyli odkázáni na často předražený a kvalitou špatný sortiment dovozu potravin ze zahraničí,“ dodal. 

V Polsku přispívá vláda na hnojiva

Letošní dožínky tak měly trochu trpkou příchuť. „Měli jsme tady setkání lídrů v zemědělství, ředitelů podniků, a hovořili jsme o situaci. Většina říká, že tak nejistá situace od převratu nebyla. S takovými problémy, jaké jsou teď, se ještě nesetkali,“ říká Skála. „V ostatní státech vláda reaguje jinak. Přispívají zemědělcům na energie, aby nemuseli přenášet náklady do cen potravin. V tomto ohledu naše vláda nic nedělá. V Polsku přispívá vláda na hnojiva. Je nutno konstatovat, že ceny hnojiv vyletěly víc než třikrát nahoru. Nelze očekávat, že se toto nepřesune do cen potravin,“ dodává.    

 

Skála očekává razantní vzestup cen. „Zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu vůbec nestraší, když říkají, že do konce roku ceny vzrostou o dalších sto procent,“ varuje Skála. „Pokud vláda nepodnikne opatření …. Pekárny jsou absolutně závislé na plynu a elektrické energii. Mlékárny musí chladit mléko. Jsou to energeticky náročné provozy. Nemohou dělat nic jiného, než převést náklady do cen výrobků,“ dodává.

Kdo za to může? Spočítejte si…

Skála zásadně odmítá výklad, že právě zemědělci mohou za zdražování potravin. „Kdo toto tvrdí, neví, o čem je řeč. Zemědělci vždycky v obchodní vertikále dosáhli na nejnižší rabaty, do pěti nebo do deseti procent. U zpracovatelů jsou maximálně na dvaceti procentech. Pak přijdou obchodníci, kteří klidně na potravinářské výrobky nasadí sto nebo dvěstěprocentní marži. Kdo má selský rozum v hlavě, spočítá si, kdo má velký vliv na současné ceny potravin,“ připomněl.

Kandidát na senátora začínal v nejnižších technických funkcích jako agronom, mechanizátor, vedoucí dopravy atd., deset let působil na státním statku v Kroměříži, pak pracoval jako technický náměstek ředitele v opravnách zemědělských strojů v Holešově. „Působil jsem víc než šest let jako předseda představenstva zemědělské akciové společnosti a pak jsem deset let působil na ministerstvu zemědělství. Zkušenosti mám velké a myslím si, že resortu rozumím, na rozdíl od některých vládních představitelů, kteří mají za oknem dva muškáty a díky tomu ‚rozumějí zemědělství‘,“ dodal Stanislav Skála.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…