Ubráníme Evropu. Vítězství lidu! Orbán a Le Penová jásají: Čtěte více

27.05.2019 7:42

Evropské volby jsou za námi a rovnováha sil v europarlamentu se změnila. Evropští lidovci a socialisté oslabili, posílili Zelení, liberálové a demokraté a euroskeptici. Ve Francii Marine Le Penová porazila současného prezidenta, Německo pomalu, ale jistě začínají ovládat Zelení a v Itálii může Matteo Salvini otvírat šampaňské. Maďarský premiér Viktor Orbán stále drží více než 50 %. A na Slovensku jsou znatelnou silou kotlebovci.

Ubráníme Evropu. Vítězství lidu! Orbán a Le Penová jásají: Čtěte více
Foto: Repro Europarl
Popisek: Výsledky voleb do Evropského parlamentu 2019

Vítězem voleb do Evropského parlamentu jsou ještě stále evropští lidovci (EPP) se 179 mandáty. Ovšem dalo by se to nazvat vítězstvím Pyrrhovým. Frakce obhájila 179 mandátů, zatímco o pět let zpátky obdržela mandátů 221. A z toho 13 pochází ze suspendovaného Fidészu premiéra Orbána.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu 2019

Druzí jsou evropští socialisté, kteří získali rovných 150 mandátů. I zde se však jedná o podstatnou ztrátu, v minulých volbách to bylo 191 europoslanců. A z Česka nebude mít tato frakce europoslance ani jednoho.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu 2014

Anketa

Jste spokojeni s výsledky evropských voleb v ČR?

24%
76%
hlasovalo: 7102 lidí

Naopak získala frakce ALDE, do které patří i ANO premiéra Andreje Babiše. Z 67 europoslanců si polepšilo na 107. ANO k tomuto výsledku přispělo šesti europoslanci, o dva více než v minulých volbách. Polepšili si také Zelení (Greens/EFA), kteří získali dvacet mandátů ke svým původním padesáti. Naopak propad potkal Evropskou levici (GUE/NGL), která se z 52 europoslanců smrskla na 38. Část viny připadá na české komunisty, kteří obhájili jen jeden mandát z minulých tří.

Následují tři převážně euroskeptické či eurorealistické frakce s velice podobnými výsledky. Zahradilova ECR oslabila, ze 70 europoslanců zůstalo jen 58. Zcela stejný počet mandátů má nyní Evropa národů a svobody, do které spadá i SPD Tomia Okamury, které získalo dva mandáty. A jen o dva mandáty méně má Evropa svobody a přímé demokracie, kterou vede britský europoslanec Nigel Farage. Zde je ovšem otázka, jak dlouho, vzhledem k brexitu, budou britští europoslanci ve funkci.

Jednotlivé země

V Německu volby ne zcela překvapivě vyhrála CDU/CSU kancléřky Merkelové s téměř 29 procenty. Kdo byl naopak převálcován, byla německá sociální demokracie, která získala pouze 15,6 % hlasů a kterou předběhli Zelení s výsledkem 20,7 %. Němečtí Zelení mají lví podíl na posílení své frakce v europarlamentu. Alternativa pro Německo získala 10,8 % všech hlasů, což je téměř o 4 % lepší výsledek než ve volbách minulých.

Ve Francii vyhrálo Národní shromáždění (Rassemblement national) Marine Le Penové nad Macronovou centristickou koalicí v poměru 23,5 % ku 22,5 %. Jako třetí skončili francouzští Zelení s výsledkem 13,1 %. I zde se jedná o posílení od minulých voleb. Čtvrtí skončili Republikáni. Marine Le Penová to prohlásila za vítězství lidu, který s pýchou a ctí znovu převzal moc. Jedná se prý o lekci v pokoře pro prezidenta Macrona.

Velké vítězství může slavit Matteo Salvini v Itálii. Jeho Liga překonala magickou hranici jedné třetiny všech voličů s výsledkem 33,6 %. O deset procent méně mají italští socialisté a až třetí se s výsledkem 16,7 % umístilo Hnutí pěti hvězd. Čtvrtá je Forza Italia bývalého premiéra Berlusconiho.

Italský vicepremiér už slaví a děkuje svým voličům

Podobný výsledek jako Salvini může oslavovat Nigel Farage ve Velké Británii, 31,7 % všech hlasujících dalo hlas právě jeho nedávno vzniklé Straně pro brexit. Druzí se umístili liberální demokraté, naopak tristní výsledky má Labour party se 14 % a konzervativci s 8,7 %. Polepšili si opět Zelení, a to na 11,1 %.

Na Slovensku nezvítězil vládní SMER, nýbrž koalice proevropských neparlamentních stran Progresivní Slovensko (PS) a Spolu. Zatímco SMER má 15,7 % hlasů, koalice PS/Spolu získala těsně nad 20 %. Třetí je Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby s 12,1 %. Vzhledem k tomu, že v minulých volbách tato partaj vůbec neexistovala, tak se jedná pro Kotlebu nepochybně o úspěch.

V Rakousku zvítězili lidovci Sebastiana Kurze s téměř 35 procenty všech hlasů. Svobodní, které těsně před volbami potkal skandál jejich lídra Heinze-Christiana Stracheho, získali 17,2 %. I v Rakousku sílili Zelení, a to na 14 %.

A na závěr, Maďarsko stále bezpečně ovládá Fidész premiéra Orbána s výsledkem 52,3 % hlasujících, přičemž druhá nejsilnější strana získala pouhých 16,2 %. Premiér Orbán už výsledek také náležitě ocenil: „Vyhráli jsme eurovolby 2019 a rád bych poděkoval těm, kdo nás volili. Občané Maďarska nám dali mandát ke třem krokům. K zastavení migrace, k obraně Evropy národů a k obraně křesťanství v Evropě. Potřebujeme lídry, kteří budou hrdí na 2000 let křesťanské tradice.“

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…