Učit Maďary o LGBT. Mladík z ČR by jel hned. Už se hlásí Věře Jourové

09.07.2021 21:50

LGBTQ aktivista Kryštof Stupka by souhlasil s tím, kdyby do maďarských škol vyslala Evropská unie aktivisty propagující sexuální menšiny. „Já bych jel hned!“ hlásí se Stupka po přečtení příspěvku od maďarského ministerského předsedy Viktora Orbána na výjezd k maďarským školákům. Obrátil se už i na eurokomisařku Věru Jourovou (ANO).

Učit Maďary o LGBT. Mladík z ČR by jel hned. Už se hlásí Věře Jourové
Foto: Repro Instagram
Popisek: LGBT aktivista a bývalý asistent europoslankyně Maxové, Kryštof Stupka

Slova o posílání aktivistů do maďarských škol padla od premiéra Viktora Orbána jakožto varování na Facebooku. „Brusel chce posílat LGBTQ aktivisty do maďarských škol. To nedopustíme!" napsal Orbán ve čtvrtek na své facebookové stránce v reakci na předchozí den, kdy se v Evropském parlamentu projednávala maďarská novela zakazující propagaci sexuálních menšin mezi dětmi ve školách či změny pohlaví u dětí do doby plnoletosti.

Dle Orbána byla debata v Bruselu „užitečná“, jelikož odhalila mnohé postoje. „Postoje jsou velmi jasné, vše je jasné a srozumitelné. Evropský parlament a Evropská komise chtějí, aby aktivisté a organizace LGBTQ měli přístup do škol a školek,“ podotkl.

Nový maďarský zákon, spočívající v zákazu zobrazování a propagace genderové identity odlišné od pohlaví určeného při narození, změny pohlaví a homosexuality ve školách a ve veřejných oznámeních pro osoby mladší 18 let, nakonec ve stejný den Evropský parlament většinou (459 hlasů proti 147) ve své rezoluci důrazně odsoudil.

Evropská komise pak v rámci usnesení byla Evropským parlamentem vyzvána, aby proti Maďarsku zahájila zrychlené řízení.

O vyjádření Orbána, varujícího před LGBTQ aktivisty v maďarských školách, které by dle něj rád vyslal Brusel, se podělila na Twitteru rovněž šéfredaktorka serveru Euroactiv.cz Aneta Zachová. Poté, co si Orbánovo vyjádření přečetl i Kryštof Stupka, okamžitě se k cestě do maďarských škol přihlásil.

„Já bych je hned!“ dal jasně najevo, že stojí o vyjížďku mezi maďarské školáky. Ve svém příspěvku oslovil i českou eurokomisařku Věru Jourovou (ANO). „Kde se můžu zapsat?“ dotazoval se v příspěvku s označením jejího jména.

Jourová se již dříve nechala slyšet, že bude práva LGBTQ menšin bránit po celé EU. „K situaci práv občanů LGBTIQ: Ať už jsou kdokoli a žijí kdekoli v Evropské unii, budeme jejich práva hájit v souladu s našimi hodnotami,“ vyslovila se jasně. Maďarská novela dle ní jde „proti základním hodnotám EU“.

Evropský parlament rezoluci o porušování práva EU a práv občanů z řad LGBTIQ v Maďarsku v důsledku legislativních změn přijatých maďarským parlamentem přijal za podpory poslanců z Evropské lidové strany, poslanců Skupiny progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu S&D, liberálů z Renew Europe, poslanců Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice a poslanců Evropské svobodné Aliance/Zelených.

Žádný z českých europoslanců nehlasoval pro přijetí usnesení. Proti usnesení z českých europoslanců hlasovali Alexandr Vondra (ODS), Evžen Tošenovský (ODS), Veronika Vrecionová (ODS), Jan Zahradil (ODS), europoslanec SPD Hynek Blaško, Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Ondřej Knotek za ANO, Luděk Niederamayer (TOP 09), Stanislav Polčák (STAN) a Kateřina Konečná z KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…