Údajně ruské rakety dopadly na polské území. Polsko aktivovalo článek 4 o NATO

15.11.2022 21:12 | Aktualizováno

Rusko při svém raketovém útoku na Ukrajinu zasáhlo údajně i Polsko, kde po dopadu dvou raket zemřeli dva lidé, informovala o tom agentura AP. Ruské rakety na polském území potvrdil na twitteru lotyšský šéf obrany Artis Pabriks. Polský premiér Mateusz Morawiecki v reakci svolal v úterý večer mimořádné jednání národní bezpečnostní rady. Pozdě večer se objevila informace ukazující skutečně na dopad ruské rakety. Na základě článku 4 aktivovaným Polskem se sejdou velvyslanci NATO.

Údajně ruské rakety dopadly na polské území. Polsko aktivovalo článek 4 o NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Agentura AP zveřejnila s odkazem na vysokého představitele amerických zpravodajských služeb, který chtěl zůstat v anonymitě, informaci, že dopad ruských raket způsobil na polském území výbuchy v zemědělském závodě v příhraničním městě Przewodów, zemřeli při něm dva lidé.

Mluvčí polské vlády Piotr Mueller nechtěl informaci potvrdit. Oznámil, že kvůli „krizové situaci“ je v úterý večer narychlo svolána bezpečnostní ráda státu. Zdůraznil, že i když bude snaha předat veřejnosti maximum informací, je nutné je nejdříve důsledně ověřit.

I když původní zpráva uváděla, že nejmenovaný zdroj z amerických tajných služeb nemůže potvrdit zásah Polska ruskými raketami, později agentura Reuters uvedla, že vysoký činitel z americké zpravodajské služby potvrdil, že se skutečně jednalo o dvě ruské rakety.

Že ruské rakety na území Polska zabíjely, napsal na twitteru lotyšský ministr obrany Artis Pabrik. „Upřímnou soustrast našim polským bratrům ve zbrani. Zločinný ruský režim vypálil rakety, které míří nejen na ukrajinské civilisty, ale také dopadly na území NATO v Polsku. Lotyšsko plně stojí na straně polských přátel a tento zločin odsuzuje,“ napsal a v dalším tweetu uvedl, že očekává spuštění článku 4 Severoatlantické smlouvy.

Ruské ministerstvo obrany odmítlo, že by na území Polska dopadly ruské rakety.  Podle agentury RIA Novosti označilo informace z polských médií za provokaci.

Opoziční ruský politik, bývalý šachový velmistr Garry Kasparov doporučil počkat na potvrzení informací. Hned ale vyzval, že „pokud to bude tak, jak se nyní zdá“, nemá se mluvit o nehodě. Vražda polských občanů může být podle jeho slov nehoda, nebo také test. Připomněl, že Rusko dnes svými raketami zasypalo celou Ukrajinu, což znamená jediné, bezpečnostní riziko pro Polsko i pro NATO.

Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyjádřila podporu polskému spojenci v NATO i Ukrajině a dodala, že česká strana ověřuje informace o dopadu ruských raket na polské území. Zdůraznila také, že ať už šlo o omyl, nebo provokaci, jde ze strany Ruska o další eskalaci konfliktu.

Stejně tak se vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). I on zatím vyčkává na potvrzení zpráv.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ujistil české občany, že nebezpečí naší zemi nehrozí, přesto plného bezpečí bude dosaženo až poté, co Ruska odejde z Ukrajiny, uvedl. Rusko podle něho o mír nestojí, „chce válčit, ničit a vraždit“.

Generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta, na twitteru nabádá k zachování chladné hlavy. V takových případech je podle jeho slov třeba ověření informace, poté konfrontace s ruskou stranou a přijetí bezpečnostních opatření. Veřejnost uklidnil, že článek 5 o NATO tu není ve hře.

Poměrně tvrdou reakci ale vypustil europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Podle jeho slov bude „odpověď států NATO tvrdá a nekompromisní“.

Polské Radio ZET na svém webu později informovalo, že mluvčí polské vlády Piotr Müller potvrdil, že v okrese Hrubieszów (Lublinská oblast) došlo k výbuchu, který vedl ke smrti dvou lidí. Neoficiálně byla exploze způsobena raketami, které letěly zpoza východní hranice. Sám mluvčí vlády však tuto informaci nepotvrdil.

„Rozhodli jsme se provést ověření, zda existují důvody pro zahájení procedur vyplývajících z článku 4 Severoatlantické smlouvy,“ dodal Müller po jednání v Národním bezpečnostním úřadu. s tím, že polská vláda zvyšuje připravenost některých vojenských jednotek a dalších uniformovaných složek.

Jak později večer informoval web polského Rádia ZET, na všech hraničních přechodech Podkarpatska s Ukrajinou byl pozastaven provoz. S odvoláním na rozhovor mluvčího oddělení pohraniční stráže pro Gazeta Wyborcza Piotra Zakielarze nesmí nikdo ven ani dovnitř. 

Podle korespondenta Polsat News na Ukrajině Mateusze Lachowského na území polska zřejmě dopadly ruské střely s plochou dráhou letu KH-101.

Na základě polské žádosti se na základě aktivace článku 4 o NATO sejdou ve středu velvyslanci NATO, informoval podle agentury Reuters mlmuvčí polské vlády Piotr Muller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

×××, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepivníflaška , 15.11.2022 21:43:49
kdy vyrazí do boje cemper, šafr, doležal, kartous a další komedianti pod vedením šaška Marhoula a ...(edit.)...snajperky černochové ?? ?

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…