Udělat Babišovi pápá. Soukromníci chtějí usilovat o sjednocení pravice

09.06.2019 10:55

REPORTÁŽ Strana soukromníků České republiky pořádala svůj sjezd tak jako minule ve východočeských Holicích. O funkci předsedy se opět ucházel Petr Bajer a obhájil ji. Zatímco minule navštívil sněm Soukromníků Petr Fiala, letos bylo zastoupení ostatních pravicových stran méně reprezentativní, ale o to pestřejší.

Udělat Babišovi pápá. Soukromníci chtějí usilovat o sjednocení pravice
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Bajer, předseda Soukromníků, na sjezdu strany

Anketa

Okrádá vás Andrej Babiš?

17%
hlasovalo: 28350 lidí

Hlavním bodem programu byla volba nového vedení. Petr Bajer vykonává funkci předsedy již od roku 2013. Nyní kandidoval znovu, s programem, jehož hlavním bodem je slučování sil na pravici. Soukromníci jsou připraveni spolupracovat s kýmkoliv s výjimkou SPD.

Předseda strany Petr Bajer to pak pro ParlamentníListy.cz vysvětloval: „Musíme si uvědomit, koho máme jako protivníka. Samozřejmě, že jím je premiér Babiše, který málo dbá na zájmy drobného podnikání, ale především dbá na zájmy velkého podnikání, které vlastní anebo nevlastní, ale má ho ve svěřeneckém fondu, chcete-li. Ale ve vládě je jen díky podpoře ČSSD, Jana Hamáčka, který si drží své místo za každou cenu. Když se bavím s řadovými členy sociální demokracie, tak nejsou zrovna nadšení z toho, co jejich strana podporuje. Samozřejmě je Babiš ve vládě i díky komunistům, kteří si podporu kupují – plněním jejich věcí, které chtějí. A na čekačce Tomia Okamura, který nahradí komunisty, pokud odstoupí“.

Soukromníci podle něj navíc mají tu smůlu, že Babišovo podnikání často poznávají z první ruky. A znají například i jeho manažery a osoby, kterí řídí jeho svěřenecké fondy.

Cílem Soukromníků by podle Bajera měly být zejména krajské volby, ve kterých by se mělo před těmi sněmovními, které by měly následovat rok poté, otestovat spojenectví pravicových sil.

Dosavadní předseda Bajer byl na sjezdu zvolen, stejně jako první místopředseda Ladislav Linek. Bajer byl zvolen všemi hlasy kromě jednoho, který byl, jak ParlamentnímListům.cz později prozradil, jeho vlastní. Jako další místopředsedové byli zvoleni Petr Thaisz, který funkci obhajoval, a Jiří Hojgr. Členy předsednictva budou i Jan Baránek, Michal Dvouletý, Ivana Snítilová, Petr Jurča a Ota Jarolímek. Zároveň bylo zvoleno 42 členů rozšířeného předsednictva, kteří zastupují krajské organizace.

Vystoupil i senátor Ivo Valenta, který byl v roce 2014 zvolen právě s podporou Soukromníků. Ten vyjádřil názor, že sněmovní volby přijdou dříve než v roce 2021. A Soukromníci by se podle něj na to měli připravit. „Blíží se to, domeček z karet spadne,“ odhadoval.

Myšlenka slučování pravicových stran je podle něj důležitá. Upozornil Soukromníky, že na pravici se během několika týdnů objeví i hnutí Trikolora organizované poslancem Václavem Klausem, a nebyl by tak kategorický ani ke spolupráci s SPD.

„Vyloučil bych pouze spolupráci s komunisty a s Babišem, zbytek je otevřený. Nejsem radikálním zastáncem, že s SPD ne, někde to sice přehánějí, ale v některých krajích si dovedu spolupráci představit. Krajské volby jsou především o lidech,“ řekl senátor Valenta.

Soukromníci kandidovali ve sněmovních volbách v roce 2017 společně s ODS. Při nedávných eurovolbách sestavili kandidátku s Nezávislými s podporou ODA.

Sněm Soukromníků navštívili i zástupci dalších pravicových stran. ODS, která na minulý sněm Soukromníků poslala předsedu Petra Fialu, tentokrát zastupoval poslanec Vojtěch Munzar. „Budoucnost pravice není v rozdrobenosti, ale v jednotném koordinovaném postupu. Jen tak se můžeme zbavit Andreje Babiše a jeho stylu vládnutí,“ vyzval.

Do Holic dorazil také Tomáš Zdechovský, europoslanec zastupující KDU- ČSL. „Neporazíme nepřítele, když budeme hlasy rozdělovat. Když sjednotíme síly na středu pravice, uspějeme,“ nabádal. „Věřím v to, že když sjednotíme síly na pravici nebo na středopravici, tak jsme schopni Andreje Babiše porazit a udělat mu pápá nejen ze Strakovky, ale z celého politického spektra,“ řekl Soukromníkům.

Ve svém projevu zmínil také příběh podnikatele, který vybudoval tři firmy, a při vstupu do politiky se jich všech zbavil, aniž by k tomu potřeboval svěřenské fondy.

Tomáš Zdechovský na sněmu Soukromníků

Hostem byl i zástupce podnikatelů, předseda Unie podnikatelských a živnostenských spolků Radomil Bábek. „Přestože podnikatelů a živnostníků je přibližně milion tři sta tisíc, tak nemáme žádné zastoupení. Jsme společenská třída, která jako jediná v tomto státě, možná v Evropě, není slyšet,“ postěžoval si.

Sněm Soukromníků současně přijal usnesení týkající se projektu EET, proti kterému dlouhodobě bojují. Proto účastníci sněmu hlasováním deklarovali, že v případě převzetí vládní odpovědnosti budou usilovat o jeho zrušení. Současně chtějí usilovat o zrušení kontrolních hlášení, protikuřáckého zákona, zákona o minimální mzdě a „dalších zákonů bránících rozvoji a svobodě soukromého podnikání“. Současně strana vyzývá Senát, který teprve bude hlasovat o zavedení čtvrté vlny EET, aby ji odmítl.

Podle předsedy Bajera se daří o prioritách Soukromníků přesvědčovat čím dál více lidí. Třeba lídr kandidátky Soukromníků do eurovoleb, celosvětově uznávaný vinař Josef Valihrach, podle něj dokázal v kampani přesvědčovat i lidi, kteří na počátku měli pochybnosti. Přesvědčovat je svým přehledem a orientací v tématech. Tak by Soukromníci chtěli postupovat i nadále.

„Když se na Václavském náměstí sejde na sto dvacet tisíc lidí, aby projevily nespokojenost s tím, co se u nás děje a dozví se ve vyjádření premiéra Andreje Babiše, že bylo krásně, tak se šly podívat na koncerty…. Prohlásil, že ulice nemůže rozhodovat, protože nejsme na Slovensku. To jsou přece vyjádření, které urážejí slušné politiky a všechny slušné lidi,“ dodal Petr Bajer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…