Ukrajina nemá kde brát vojáky. Došli? Ne, ani se nenarodili

15.04.2024 21:22 | Monitoring

Ukrajina má problém s nedostatkem nových rekrutů do armády kvůli malému počtu mladých mužů. Hrozí jí vyčerpání celé jedné generace mužů, hlásí americký deník The New York Times. Demografický problém nízké porodnosti a malého počtu mladých mužů sahá hluboko do historie, deník zmiňuje rozpad Sovětského svazu v roce 1991, kdy následující nejistota měla „ovlivnit reprodukční chování obyvatelstva“ na Ukrajině.

Ukrajina nemá kde brát vojáky. Došli? Ne, ani se nenarodili
Foto: z internetu
Popisek: ukrajinské hroby

„Zhruba milion mužů, kteří slouží v ukrajinské armádě, je zbitých a vyčerpaných,“ upozorňuje americký deník The New York Times spolu se skutečností, že mnozí ukrajinští vojáci jsou ve službě již déle než dva roky, přičemž desítky tisíc jich přišly o život nebo byly vážně zraněny.

Ukrajina podle amerického deníku „zoufale potřebuje nové rekruty“, mezitím se však potýká s negativně vyhlížejícím demografickým problémem, který představuje malý počet mladých mužů.

„Ukrajina musí vyvažovat potřebu čelit neúprosné ruské ofenzivě posilováním jednotek a rizikem, že vyčerpá celou jednu generaci,“ píše The New York Times vzhledem k tomu, že zdraví ukrajinští muži do třiceti let patří k nejmenší generaci v novodobé historii Ukrajiny.

Velitelé armády tvrdí, že v letošním roce bude potřeba až 500 000 nových rekrutů. Minulý měsíc přitom prezident Zelenskyj už snížil věk branné způsobilosti mužů z 27 na 25 let. Brannou povinnost žen Zelenskyj neplánuje, minimálně však ženy s lékařským vzděláním se už teď musejí registrovat na náborových úřadech.

Na mobilizaci žen by se však Ukrajina měla připravit, jak nedávno britskému deníku The Times sdělila poradkyně velitele pozemních sil pro otázky rovnosti žen a mužů Oksana Grigorievová. „Podle naší ústavy je povinností každého Ukrajince chránit svou vlast, takže je správné, aby sloužily i ženy,“ uvedla Grigorievová.

Příčiny současného demografického problému Ukrajiny nicméně podle The New York Times sahají více než sto let do minulosti. Porodnost pak snížil i třeba rozpad Sovětského svazu v roce 1991. Podobný pokles byl po rozpadu Sovětského svazu zaznamenán i v dalších postsovětských státech včetně Ruska.

Na Ukrajině je nicméně demografický problém značnější než v Rusku, přihlédne-li se k tomu, že Rusko má přibližně čtyřikrát více obyvatel. Pokles porodnosti byl navíc na Ukrajině vyšší, což zapříčinilo současný malý počet mladých mužů ve srovnání se zbytkem populace.

V roce 1991 měly ukrajinské ženy v průměru 1,9 dítěte. O deset let později porodnost klesla na 1,1 dítěte.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…