Ukrajinci? Silný národ. Díky Putinovi, říká dokumentaristka

11.06.2022 11:45

Dokumentární fotografka Iva Zímová má zkušenosti se zvěčňováním války na Ukrajině přímo v první linii. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus popsala vývoj rusko-ukrajinského konfliktu svýma očima. Pokračování války podle ní činí Ukrajinu silnější a semknutější: „Myslím, že Putin vytvořil dost dobrý a silný národ,“ říká.

Ukrajinci? Silný národ. Díky Putinovi, říká dokumentaristka
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

„Ukrajina hodně z 90. let i přes tu strašnou korupci, co mají, pokročila. Je to velká země, lidi jsou pracovití,“ vzpomíná fotografka na svobodnou Ukrajinu, kterou se svým foťákem navštěvovala.

Dnes od začátku invaze nemá absolutně slov pro to, co tam vidí. „Myslí si, že je to špatný sen, ale není. Dnes je front-line absolutně všude a nevíte, kam bomba spadne.  Ale překvapilo mě, jak jsou Ukrajinci organizovaní, a že třeba jejich starostové zůstali na svých místech,“ říká.

  • Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE

Ukrajinci se podle Zímové po tlakem válečných hrůz nehroutí, válka je každým dnem posiluje: „Ukrajinci jsou čím dál tím silnější, mnoho lidí už zemřelo a pro ně není cesta zpátky. Drží je hlavně to, že si vzájemně pomáhají,“ zmínila, že pomáhá mnoho dobrovolníků, každé město má svůj dobrovolnický štáb a lidé stále donášejí nějaké věci. „Myslím, že Putin vytvořil dost dobrý a silný národ,“ podotkla.

Někteří tamní lidé tvrdí, že už si na válku zvykli, ale těch prý moc není. Spíše nedokážou pochopit, co děje, a proč. „Stále nechápou, proč je Putin napadl a proč jsou v zemi ruští vojáci,“ řekla Zímová.

Mnoho Rusů na Ukrajině stále žije, s některými Zímová hovořila. „Jeden z nich, Vitalij z Dnipru, který nás občas vozil autem a pomáhal nám, vyprávěl, že má babičku v Moskvě. Když mu volala, tak jí vyprávěl, co se na Ukrajině děje. Ona ale řekla, že jí lže a položila telefon.“

Když potom stejná příbuzná Rusa žijícího na Ukrajině volala za 14 dní, nechtěla se bavit o politice. „Ale Vitalij namítl: ,Jak se nemůžu bavit o politice, když na nás padají bomby? Když nás vraždí, znásilňují? Nikdy jsme nebyli fašisti ani banderovci, a najednou jsme?‘ A ticho, babička nevěděla, co říci,“ popsala fotografka komunikaci některých Rusů žijících na Ukrajině se svými příbuznými v Rusku.

„Většina lidí na Ukrajině viní Putina a Rusko, jen asi dva lidi říkali opak, jedna paní s Marjinky věřila, že Putin udělá na Ukrajině pořádek. Je to asi 1 % lidí, kteří tomuhle věří. Ale jsem v té druhé bublině, tak chci asi slyšet i něco jiného. Docela by mě zajímalo, co by paní říkala dnes, protože Marjinka už je celá rozbitá,“ dodala fotografka Zímová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…