Ukrajinci zkopali muže do bezvědomí kvůli taxíku. Teď soudce jejich případ „odklonil“

04.01.2024 19:45 | Monitoring

Dva Ukrajinci, kteří v březnu loňského roku brutálně napadli 57letého muže, se u soudu dočkali zastavení trestního stíhání. Soudce klatovského soudu připad odklonil, tedy využil možnosti podmíněného zastavení řízení. Muž, který seděl v taxíku, který dvojice chtěla použít, skončil s prasklou lebkou a otřesem mozku v nemocnici.

Ukrajinci zkopali muže do bezvědomí kvůli taxíku. Teď soudce jejich případ „odklonil“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Taxi, ilustrační foto

Josef Janda loni v březnu v Klatovech řekl dvěma Ukrajincům, kteří se dožadovali odvozu, že taxík už je obsazený a ať si dají odchod. Za to oba muže brutálně napadli a zraněný skončil s otřesem mozku a proraženou lebkou v nemocnici.

Situaci u soudu popsal taxikář, který poškozeného vyzvedával před barem. „Chtěl ještě zastavit u bankomatu, aby si mohl vybrat peníze. Když jsem na něj čekal, přišli dva muži, otevřeli dveře spolujezdce a chtěli odvézt,“ líčil řidič.

„Řekl jsem jim, že již jsem obsazený. Na to reagovali velmi podrážděně. Za asi dvě minuty se vrátil můj zákazník a řekl jim, že má taxík objednaný a aby si dali odchod,“ dodal s tím, že následně slyšel několik ran.

„Vyšel jsem z auta a viděl, jak zákazník leží na zemi a jeden z těch mužů nad ním klečel a mlátil ho pěstmi do hlavy. Následně se do roztržky připojil i druhý muž a začal zákazníka kopat do hlavy a dupat mu na ni. Snažil jsem se ho odstrčit, ale hrozil mi pěstí, tak jsem ze strachu sedl do auta a odjel. Cestou jsem volal na městskou policii,“ dodal svědek.

Nyní případ dospěl k soudu, který se rozhodl podmíněně zastavit trestní stíhání. Pokud budou podmínky dodrženy, nebudou Dmytro Kornijev (34) a Anatolij Palchej (30) potrestáni.

Soudce klatovského soudu Jan Kasal jim pro zastavení trestního stíhání stanovil dvouletou zkušební dobu. Poškozenému mají zaplatit 260 tisíc korun, dalších 40 tisíc poté zdravotní pojišťovně.

„Oba obžalovaní splnili všechny podmínky pro odklon trestního řízení. Plně se doznali, s poškozeným uzavřeli dohodu o náhradě škody a sami také aktivně vstoupili do jednání o splácení nároku pojišťovny,“ uvedl samosoudce Jan Kasal pro Novinky.cz.

Závažnost jejich jednání prý soudce Kasal zohlednil v tom, že zkušební lhůtu stanovil na zákonné maximum. „Aby bylo možné poznat, že se jednalo o jejich ojedinělý exces z jinak řádně vedeného života,“ upozornil Kasal na jejich dosavadní bezúhonnost.

Státní zástupkyně, která na oba podala žalobu, s odklonem jednoznačně nesouhlasí. Na místě podala proti rozhodnutí soudu stížnost. Odkazuje na brutalitu útoku, kterou doložilo zejména svědectví městského strážníka, který byl první na místě činu. „Nejevil žádné známky života. Nereagoval ani na žádné bolestivé podněty. Oči měl otočené v bělmo a nekomunikoval. Do příjezdu záchranky jsme se u něj snažili zajistit životní funkce,“ vypověděl o důsledcích kopanců a úderů do hlavy.

Navíc k soudcovu zdůvodnění odklonu uvedla, že obžalovaní se v přípravném řízení zcela nedoznali a útok zlehčovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Si už z nás dělají srandu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHlava. XXll , 04.01.2024 22:44:07
Tihle ksindli měli být souzeni za pokus o vraždu, když toho muže kopali do hlavy a jen zázrakem přežil.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…