Ukrajinské obilí: Polsko a Maďarsko se brání, my můžeme být biti

18.07.2023 9:41

MONITORING Obilná dohoda Ruska a Ukrajiny, na kterou dohlížela OSN a Turecko, skončila. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Ruská federace dohodu neprodlouží. Ekonom Lukáš Kovanda upozornil, že Putinův krok bude mít vliv i na české zemědělce.

Ukrajinské obilí: Polsko a Maďarsko se brání, my můžeme být biti
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: obilí

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodl, že Rusko odstoupí od obilné dohody s Ukrajinou. Americká CNN k tomu poznamenala, že Putin tímto krokem demonstroval schopnost Rusů způsobovat bolest druhým lidem daleko za svými hranicemi. Tímto svým krokem může způsobit velký hlad v Africe, neboť Ukrajina a její zásoby oblí je známá jako světový chlebový koš. Ceny potravin v důsledku Putinova kroku mohu prudce vzrůst, což by podle CNN znamenalo problém i pro prezidenta USA Joea Bidena, který zahajuje kampaň za znovuzvolení a těžko si může dovolit návrat vysoké inflace, která sužovala americké spotřebitele na svém vrcholu v loňském roce.

Ekonom Lukáš Kovanda však na twitteru upozornil na ještě jeden problém. Pokud Ukrajině nebude umožněno vycestovat přes Černé moře na Blízký východ, do Afriky i do Asie, může se pokusit vyvézt své zásoby vlaky po souši do EU. A to by na evropském trhu mohlo výrazně srazit ceny obilí, což by podle Kovandy mohl být velký problém pro české zemědělce.

„Situaci může zhoršit to, že další země Visegrádské čtyřky agilněji než Česko vystupují proti dovozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských plodin. Na jaře jak Polsko, tak i Maďarsko a Slovensko přistoupily k zákazu či jiné formě omezení dovozu ukrajinských agrárních produktů. Minulý týden pak maďarský ministr zemědělství i jménem svého polského protějšku jednal s Tureckem o možném otevření nového černomořského koridoru pro vývoz ukrajinské zemědělské produkce,“ upozornil Kovanda.

„Maďarsko a Polsko se tedy aktivně zasazují za řešení situace, neboť zaplavení jejich trhů ukrajinskou produkcí hrozí stlačit výkupní ceny maďarských či polských farmářů na neudržitelně nízkou úroveň. Podobnému tlaku mohou čelit ale také čeští zemědělci. A zvláště právě v tom případě, že své zákazy a omezení dovozu ukrajinské produkce budou další země Visegrádské skupiny dále uplatňovat,“ pokračoval na twitteru.

Lukáš Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 18.07.2023 10:38:57
Hladovějící Afrika začíná být stejně trapná jako Čapí hnízdo. Kdykoliv je potřeba na Rusko nakydat hnůj, objeví se hladovějící černoušci, přestože vyplavala na povrch skutečnost, že 85% obilí končí v EU.

|  8 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …