Ústecká ODS chce odebrat licence svým největším sdružením

15.06.2018 20:30

Výkonná rada ODS se bude ještě do konce června zabývat návrhem na odebrání licencí, tedy faktické zrušení čtyř největších stranických buněk v Ústí nad Labem. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí strany Jana Havelková. Odebrání licencí požaduje ústecká oblastní rada ODS. Krajský předseda Libor Turek dnes na dotaz ČTK nereagoval. Návrh přichází jen týden poté, co sněm volitelů rozhodl o podobě kandidátky pro podzimní komunální volby. Ve stranických primárkách neuspěl ani jeden ze současných zastupitelů.

Ústecká ODS chce odebrat licence svým největším sdružením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stín ODS

Jedničkou ODS pro volby v Ústí nad Labem je podnikatel Jiří Drbal. Rozhodlo o tom více než sto volitelů sněmu. Drbala mají následovat jedničky městských obvodů. Zastupitelé Miroslava Lazarová, Jan Tvrdík a předseda Turek neuspěli. Drbal považuje podobu kandidátky za důkaz sjednocení dlouhodobě rozhádané ústecké ODS. „Moje krédo bylo, aby byla na kandidátce zastoupena všechna čtyři velká sdružení. Aby to nebylo jako v minulosti. Bývalo to tak, že kandidátka byla složená třeba z jednoho velkého sdružení plus někoho. Teď se jasně ukázalo, že všechna sdružení mají v té první volitelné čtyřce svého kandidáta. Beru to jako největší úspěch,“ řekl ČTK Drbal.

Právě na čtveřici největších místních sdružení, tedy Centrum, Severní Terasu, Neštěmice a Střekov, směřuje návrh oblastní rady na odejmutí licencí. Ve městě by tak zůstalo jediné, které nemá ani deset členů. „Je to návrh skupiny členů ODS, odhlasovala to oblastní rada a rozhodne výkonná rada. Můj osobní názor je, že je to špatně. Kandidáti, kteří neuspěli, měli přijmout porážku,“ doplnil Drbal. ČTK se snažila získat důvody pro odebrání licencí i stanovisko od předsedy a zastupitele Turka. Telefon nezvedl a vyjádření slíbené v SMS zprávě dosud nedodal.

Rozhodnutí o zrušení místních sdružení má v rukou nejvyšší orgán ODS, což je výkonná rada. „Usnesení oblastní rady Ústí nad Labem hlavní kancelář ODS eviduje a výkonná rada se jím bude zabývat na svém nejbližším jednání, které by se mělo uskutečnit do konce června,“ uvedla Havelková.

Napětí v ústecké ODS je dlouhodobé. Například předloni Turek, Tvrdík a dalších víc než 30 členů ODS těsně před sněmem přešlo ze sdružení v centru města na Severní Terasu. Lazarová se stala terčem kritiky předsednictva strany a části místních spolustraníků, když na místostarostu Střekova navrhla a nejtěsnější většinou pomohla prosadit komunistu. V městském zastupitelstvu ODS s KSČM, ČSSD a některými nezařazenými podporuje vládnoucí UFO. Turek je od roku 2015 ředitelem dopravního podniku, který je akciovou společností města. Opozice to již dříve označila za trafiku. Tvrdíka loni rada města jmenovala jednatelem tepelného hospodářství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…