V Bruselu má Babiš choromyslnou přezdívku. Do očí mu to nikdy nikdo neřekl. Zaskočila i nás

25.06.2019 11:12

Andrej Babiš je významný podnikatel, který neustále hledí do mobilu. Jeho výkon je abnormální i na evropské poměry a řadě diplomatů a úředníků v Bruselu se příčí. Říkají mu Al Capone a věří, že už brzy skončí v zapomnění obdobně jako slovenský expremiér Fico. To ParlamentnímListům.cz řekl bruselský zdroj, který nám pravidelně poskytuje informace o dění v rámci byrokratického aparátu EU.

V Bruselu má Babiš choromyslnou přezdívku. Do očí mu to nikdy nikdo neřekl. Zaskočila i nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš bude premiérem až do konce tohoto volebního období?

96%
4%
hlasovalo: 26630 lidí
Na úvod připomeňme, že jeden z nejslavnějších šéfů organizovaného zločinu v USA působil ve 20. letech 20. století. Přestože se má za to, že měl na svědomí popravy mnoha desítek lidí, žádná z vražd mu nikdy nebyla prokázána. Andrej Babiš si prý tuhle přezdívku mezi bruselskými úředníky nevysloužil za jakékoli násilí, ale kvůli propojení byznysu a politiky.

„Vzniklo to náhodou, ale slyšel jsem to už tolikrát, že jsem vám to musel napsat,“ uvedl náš vysoce postavený zdroj v rámci bruselského aparátu. „Jak jste psali nedávno o panu Jirmanovi, který děla auditora v rámci Evropské komise, dost to tady rezonovalo, jelikož jsou ParlamentníListy.cz monitorovány a překládány,“ dodal.

Brusel podle jeho slov nepovažuje Andreje Babiše za úkladného zločince, ale za muže v násobném střetu zájmů.

„Byl jsem na jedné neformální schůzce, to bych chtěl zdůraznit, že z této akce neexistuje psaný ani audiovizuální záznam, a tam se hovořilo především o českém panu premiérovi. Nesmím ani naznačit, v jakém jazyce to probíhalo. Říkalo se tam, že lidi moc úkoluje, že někdy křičí a je nepříjemný. Byznys bych do toho tahat nechtěl, ale třeba němečtí kolegové ho mají zpracovaného téměř dokonale. Prostě vadí, neumím to líp popsat. Vadí dokonce i jeho pracovitost a právě na tomhle setkání se řeklo, že by mohl skončit podobně jako slovenský expremiér Fico,“ upozornil náš zdroj dále.

Robert Fico podal demisi poté, co na Slovensku demonstrovaly desítky tisíc lidí po vraždě novináře Jána Kuciaka. Jakákoli souvislost mezi vládním SMEREm, Ficem a zmíněným zločinem nebyla doposud prokázána. Fico tehdy řekl, že chce svým rozhodnutím přispět ke zklidnění dost napjaté situace ve společnosti.

Anketa

Je vám sympatický Mikuláš Minář?

8%
92%
hlasovalo: 28090 lidí
Doplňme také, že odstoupení českého premiéra Andreje Babiše před několika dny na demonstraci v Bruselu žádaly asi dvě stovky protestujících. Nedaleko budovy Evropské komise účastníky akce, která v metropoli centrálních institucí Evropské unie doplnila řadu protestních akcí po celém Česku, oslovili někteří čeští politici, ale i hosté z Belgie či Nizozemska.

Náš tamní zdroj k akci poznamenává, že proběhla klidně a bez větších potíží.

„Jestliže Andrej Babiš ustojí tento tlak, paradoxně jej to posílí. Nevím jenom, jestli mu to bude stát za to pokračovat ve vrcholové politice,“ uzavřel.

ParlamentníListy.cz se budou tématu Andreje Babiše v Bruselu zabývat také v příštích dnech, kdy přineseme několik pikantních postřehů z chování českého premiéra za hranicemi České republiky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…