V troskách. Skandál se valí. Za covidová opatření hrozí velká pomsta

16.09.2021 12:21

Ačkoliv někteří již zapomněli, Ministerstvo zdravotnictví bývalo kritizováno novináři, advokáty i veřejností za to, že jím vydaná opatření byla neodůvodněná a nelogická a jako taková je shazoval Nejvyšší správní soud jak na běžícím pásu. Ministr Vojtěch už podle iRozhlasu vyvodil důsledky. Jeden náměstek bude mít o pětinu zkrácený plat. Ale o problému se přitom vědělo dlouho a nejen na ministerstvu, jak dokládá neveřejná nahrávka, kterou získal Reflex. Podle advokátky Jany Zwyrtek-Hamplové nebude stačit politická odpovědnost, ale je čas na trestní právo.

V troskách. Skandál se valí. Za covidová opatření hrozí velká pomsta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí
Nejvyšší správní soud již několikrát shodil opatření Ministerstva zdravotnictví jako nedostatečně odůvodněná. Pokaždé ovšem poskytl ministerstvu čas, aby opatření odůvodnil. Ministerstvo pak opatření vydalo znovu, nicméně opět bez dostatečného odůvodnění. Z nahrávky, kterou získal časopis Reflex a pochází z jednání Legislativní rady vlády, je zřejmé, že ti, kdo znění opatření připravovali, si byli vědomi toho, že je Nejvyšší správní soud opět shodí, minimálně rizika, že se tak stane. Toto jednání se konalo před prázdninami.

Již ze začátku rozhovoru je zřejmé, že jednak Legislativní rada vlády nevěděla, zda má ministerstvo data, kterými by opatření obhájilo. A tuto informaci neměl k dispozici dokonce ani Jan Knytl, vedoucí legislativního oddělení samotného ministerstva. „Samozřejmě jsme si vědomi toho, že většina těch opatření byla shozena právě díky absenci jasného odůvodnění.“ Výhrady k opatřením měl např. advokát a člen Leg. rady Jan Dědič.

Bývalý ministr spravedlnosti Kněžínek pak prozradil toto: „Vždycky jsem vnímal, že ta ochrana po první dávce se v podstatě zavedla, protože se to nestíhalo do léta, aby lidi mohli cestovat. Že to vlastně o žádné kvalifikované závěry úplně opřené není. Ale budiž, ale tím spíš když ta indická mutace je takovým rizikem a chceme teda tímhle způsobem zasahovat do práv.“

Obavy, že nařízení budou NSS zrušena, měl i ústavní právník Jan Kudrna. „Teď to říkám z důvodu ochrany instituce Legislativní rady vlády, že jsme poprvé vlastně zataženi do tohoto, a obávám se, že až dojde k soudnímu řízení, tak pokud nedopadne dobře, no tak pak se rozhoří samozřejmě politický boj ze všech stran, kde se zmíní: ‚Ale Legislativní rada vlády to projednala.‘ A pak budou dotazy, co jsme řekli a neřekli, takže doporučuju velkou striktnost a přísnost. A ať je to odůvodnění třeba na dvacet stránek. Ale ať tam jsou využita úplně všechna data i ze světa, která jsou,“ doporučil na jednání. Výhrady měl také profesor Wintr, který mínil, že plošná bezvýjimková povinnost nosit v práci respirátor též před NSS neobstojí.

A Jan Knytl přiznal, že opatření měla být náhradou za končící plošné testování zaměstnanců. „Ale máme-li splnit ten úkol, tak já prostě v tuhletu chvíli musím souhlasit s řadou těch připomínek, které tam padaly. Není to náhrada zcela dostatečná. O něco hůř odůvodnitelná než to plošné testování, které by v tomhletom ohledu možná mělo větší efekt. Ale jako bohužel, my tady píšeme něco na základě politického zadání, které není v tuhle chvíli pro nás měnitelné,“ pravil na nahrávce. A Kněžínek s ním soucítil. „Podle mě není možný to připravit na 18. na projednávání vlády s klidným svědomím, i kdyby to bylo bez odůvodnění,“ řekl. Překvapen tím, že opatření bylo na politickou objednávku, nebyl.

Diskutované opatření (testování po návratu z dovolené) nakonec nebylo ani předloženo a dle Reflexu bylo jediné, které bylo řádně předloženo Legislativní radě k posouzení právě kvůli stížnostem novinářů, že Ministerstvo zdravotnictví obchází legislativní proces.

Celá věc má dohru, jak zjistil server iRozhlas. Ministr Vojtěch přislíbil, že se proces schvalování opatření změní. Interní audit totiž odhalil hned několik pochybení. Odpovědní úředníci budou postihnuti finančně. Postih se bude týkat náměstka pro legislativu Radka Policara, který je formálně zodpovědný za přípravu opatření. „Bude mu sníženo jeho služební ohodnocení, což má dopad na jeho odměňování a plat,“ uvedl ministr. Dle iRozhlasu bude plat úředníka snížen přibližně o 20 % a není jasné na jak dlouho. Co jasné je, že se s úřadem loučit nebude.

Podle členky rady ČTK Angeliky Bazalové jsou zjištění v Reflexu a následné potrestání úředníka ukázkou toho, že „právní stát je v troskách“. „Co obětujeme svým strachům dál?“ ptá se.

Dle novinářky Markéty Dobiášové, která za investigativou Reflexu stojí, viník „sedí výš“ a není jím legislativní náměstek, kterému byl ministrem zkrácen plat.

ParlamentníListy.cz také získaly vyjádření advokátky Jany Zwyrtek-Hamplové: „Domnívám se, že by mělo ihned začít konat státní zastupitelství a zahájit šetření pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci úředních osob. To, co vychází najevo, je neobhajitelné, a rozhodně to nelze vztáhnout pod pouhou politickou odpovědnost. Pokud se prokáže pravdivost toho, co bylo zveřejněno, a já se obávám, že to nebude jediné, jde jednoznačně o odpovědnost trestní. A to ani nedomýšlím navazující paragrafy o porušování povinností při správě cizího majetku, klamavou reklamu atd. atd. Zveřejněné lze označit i jediným neprávním pojmem – obrovský skandál.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …