VIDEO Nadšení, řev a vítězný Nigel Farage: Je to vítězství slušných lidí!

24.06.2016 6:03

Nezávislost Velké Británie, tak označil vítězství brexitu jeho hlavní představitel Nigel Farage ve svém emotivním nočním projevu. „Je to vítězství slušných lidí,“ uvedl. Zastánci odchodu z Evropské unie zvítězili. Co to znamená a jaké jsou reakce? Přinášíme více.

VIDEO Nadšení, řev a vítězný Nigel Farage: Je to vítězství slušných lidí!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasuj za vystoupení, hlásá pojízdný billboard

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

„Máme plné zuby mezinárodní bank a jejich machinací, velkých stran, lhářů, korupce,“ hřímal po vítězství odpůrců Evropské unie Farage. „Dokázali jsme to. Bez jediného boje, aniž by byla vystřelena jedna jediná kulka,“ dodal za potlesku svých příznivců. Svoji roli v kampani podle něj sehráli dobře. „Neudělali jsme to pro sebe, ale pro celou Evropu,“ řekl s tím, že Evropa zůstane i tak Evropou.

„Doufám, že i přes toto vítězství se budou státy v Evropě nadále respektovat a podporovat,“ sdělil za velkého jásotu ohledně nezávislosti Velké Británie.

„Britové se svobodně, demokraticky a suverénně rozhodli pro odchod z Evropské unie. Popřejme jim vše nejlepší. Obávám se ale, že tímto rozhodnutím nevyřeší žádný ze svých ani evropských problémů. Naopak, všechny tyto problémy se nyní ještě znásobí. Černý den pro Británii, pro Evropu i pro nás pro všechny,“ uvedl například europoslanec Libor Rouček (ČSSD).

„Je to úžasný pocit,“ řekl mimo jiné po vítězství odpůrců Evropské unie bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný.

„Prudce slábnoucí libra není katastrofou, nýbrž naopak vítaným ochranným polštářem pro britskou ekonomiku: Jednak vyřeší problém s nízkou inflací, jednak poskytne konkurenční výhodu britským exportérům, a tím ochrání do značné míry britskou ekonomiku před krizí v roce příštím. Nedivila bych se, kdyby britská ekonomika díky libře byla příští rok jedna z mála evropských ekonomik, která se vyhne recesi. Je taky dobrou šancí pro spekulanty. Nebude totiž slabá věčně – není důvod. Jakmile se první hysterie uklidní během dnů či týdnů, libra začne sílit,“ okomentovala výsledky referenda ekonomka Markéta Šichtařová.

„Ajajaj. To se bude pan Juncker moc zlobit!“ napsal na svůj facebookový profil šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl v narážce na šéfa Evropské komise Jeana Claudea-Junckera.

Své napsal také politolog a komentátor Tomáš Haas. „Co to bude znamenat? Nestane se nic dramatického. Nesplní se scénáře věštící katastrofu kosmických dimenzí, nezhroutí se obchod mezi Velkou Británií a zeměmi EU, včetně ČR, Evropa nepadne do spárů Putina. Ale neočekávejme ani to, že by se Evropská komise a bruselští byrokraté z porážky poučili. Stoupenci ‚hlubší a hlubší integrace‘ mají v orgánech EU, v Komisi, v Radě Evropy i v Evropském parlamentu drtivou většinu. Jaký respekt mají k referendům jsme již viděli mnohokrát. Očekávat od nich vůli k nějaké signifikantní reformě není možné, očekávám spíše snahu upevnit si vládu nad tím, co již mají,“ uvedl Haas. Podle něj nelze ani ve Velké Británii očekávat rozhodnou vůli k odchodu. Výsledek je příliš těsný a konzervativci nejsou jednotní. 

„Britové respektují demokracii a volební výsledky, a tak bude britská vláda jistě respektovat i výsledky referenda, ale otázkou je, jestli odstoupí premiér Cameron a bude nahrazen v čele Konzervativní strany, respektive kdy se to stane. Odchod z Unie není živelná a nekontrolovatelná událost. Je to proces, který má svůj smluvně popsaný scénář a trvá dva roky,“ doplnil Haas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…