VZP zveřejní, které nemocnice špatně léčí

18.07.2011 10:09

Pacient se konečně dozví, ve které nemocnici se mu dostane adekvátní a kvalitní léčby. VZP totiž hodlá zveřejnit dosud jen interní údaje o tom, jak je na tom která nemocnice co do efektivity a úspěšnosti léčby.

VZP zveřejní, které nemocnice špatně léčí

Šance na přežití či vyléčení pacienta se liší zařízení od zařízení. A Všeobecná zdravotní pojišťovna má nástroj, který tyto ukazatele dokáže rozlišit. Nástroj, který hodlá zveřejnit.

Nový systém má jméno KEP (klinicko-ekonomický profil) a srovnává nemocnice mezi sebou. Poskytuje údaje o tom, jak zařízení léčí, za kolik a jaké dělají chyby. I běžný člověk tak bude moci odhalit, kde se mu dostane kvalitnější léčby.

"Například u laparoskopických operací žlučníku jedna z nemocnic, přestože nemá v porovnání s ostatními o nic těžší pacienty, dělá zbytečně moc laboratorních vyšetření. Pacienty to zatěžuje, ale nemocnice vydělává," řekl MF Dnes šéf VZP Pavel Horák. Pojišťovně se tak s novým systémem dostane také reálnější obraz výkonů, které nemocnice provádějí.

Zatím jsou data v žebříčku srovnání anonymní. "Nejdřív jsme data zaslali nemocnicím, aby věděly, jak na tom jsou ve srovnání s jinými, a měly šanci se k tomu vyjádřit. Pak to pošleme krajským úřadům a to už nebudou anonymní data," plánuje Horák.

Šéfové nemocnic se k nápadu staví přirozeně zdrženlivě.

Čtěte:

VZP se nás snaží oškubat, tvrdí zlínská nemocnice i senátorka Gajdůšková

VZP trestá ošetřovatelskou společnost. Tratí na tom pacienti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…