To je ostuda. Langšádlová pryč, pod nástupcem se houpe židle, na které ani nesedí

03.05.2024 12:35 | Monitoring

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) skončí ve funkci v neděli 5. května. Na postu ji vystřídá bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja (TOP 09), který ale čelí ostré kritice pro publikování v predátorských časopisech. Pod palbou je především TOP 09, která si zřejmě Tuleju dostatečně neproklepla, ozývají se hlasy, že Langšádlová byla lepší varianta. A bouří se i doktorandi.

To je ostuda. Langšádlová pryč, pod nástupcem se houpe židle, na které ani nesedí
Foto: ČT24
Popisek: Nový ministr pro vědu a výzkum má být Pavel Tuleja

Prezident Petr Pavel přijal na Hradě demisi Langšádlové. Hrad o tom informoval na svých stránkách ve čtvrtek. Ta se nyní s Úřadem vlády rozloučila následujícími slovy: „Téměř dva a půl roku jsem vcházela na Úřad vlády hlavním vchodem. Bylo mi ctí být členem vlády Petra Fialy. Dnes v roli ministryně vcházím naposledy. A i když moje úloha nebyla ani zdaleka snadná, vím, že měla smysl. Vybavují se mi slova jednoho člena Speciálních sil Armády České republiky: „Za naši zemi má smysl bojovat,“ napsala na sociální síti X.

Mezitím však okolo jejího nástupce, bývalého rektora Slezské univerzity, Pavla Tuleji panuje bouře. Čelí nařčení, že publikoval v takzvaném predátorském časopise.  

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25818 lidí
Jde o časopisy, které se záměrně tváří, že jsou vědecké, uplatňují standardy nějakých vědeckých nároků, ale reálně to tak není a jen se snaží vydělávat na tom, že někteří vědci v některých zemích si prostě dovršují svá CVčka a získávají tituly a projekty na základě toho, že publikují právě v těchto časopisech, kde je to diametrálně jednodušší, než v těch skutečně vědeckých, popsal pro iROZHLAS.cz Daniel Münich, ekonom, pedagog a výkonný ředitel akademického think-tanku při centru CERGE-EI.

Při celém tom rozruchu okolo nového ministra pro vědu by neměla zapadnout otázka, jaká je tedy vlastně úroveň regionálních univerzit, když – soudě podle funkce v akademické hierarchii – byl nový pan ministr na tamní standardy špičkový vědec, uvedl na platformě X Ivan Pilip, někdejší ministr financí.

Že si Tuleja vylepšoval své akademické hodnocení publikováním v časopisech, které na vědě parazitují, kritizuje Anna Jordanová, které se nelíbí, že Tuleja svůj přešlap svádí na doktorandku. „Dělám doktorát a patřím k těm, pro které by pan Tuleja jako ministr fakt nebyl vzorem. To vykrucování se z predátorů je marnost, ale házet to ‚na doktorandku‘ je ještě o řád marnější. Je to selhání profesní i lidské a jenom ukazuje, jakou hodnotu pro něj doktorandská práce má,“ napsala.

V dalším příspěvku dodala, že mezi kolegy doktorandy je odhodlání svou profesní důstojnost bránit. „Jsme ostatně všichni dospělí lidé. Ještě mi lehce v debatě schází hlas školitelů, případně vedoucích pracovišť; pan budoucí ministr shazuje i jejich práci,“ dodala Jordanová.

Pavel Tuleja tvrdí, že samotnou publikaci jeho textů zajišťovala tehdejší doktorandka Karin Gajdová, dnes také zastupitelka za ANO v Ludgeřovicích, kousek od Opavy. „Ty věci dávala dohromady doktorandka, která ty články publikovala se mnou. Já jsem jí dával podklady k těm článkům, materiály,“ uvedl pro Seznam Zprávy a dodal, že tak nedokáže říci, zda jako dvojice spoluautorů za publikování textů zaplatili.

Slezská univerzita přitom proti predátorským publikacím na svém webu varuje.

„Jak vůbec tohle může akademik někam poslat? Taky vidíte, jak fungují predátorské časopisy – nic nekontrolují, tisknou cokoli, co se tváří jak věda,“ poukázal ekonom Libor Dušek na texty Tuleji a Gajdové pro predátorský časopis.

Z toho, že právě Tuleja má nahradit Helenu Langšádlovou na pozici ministra pro vědu, výzkum a inovace, není nadšený ani šéfredaktor Reflexu Martin Bartkovský, ilustroval to na scénce ze seriálu Simpsonovi.

Komentátor Petr Holec upozornil, že nic dobrého z TOP 09 vzejít nemohlo: „Tak v TOP 09 dali hlavy dohromady a je z toho další predátor! Nebyla nakonec lepší ta Langšádlová? Ta si aspoň na nic nehrála a za deficit v hlavě se nestyděla. Nakonec pro TOP 09 je to typický. Teď místo ní fake vědec. Za co, tvl?“ zněla jeho reakce.

Ekonoma Ladislava Krištoufka na akci „nový ministr s predátory“ nejvíc šokuje jedno, a to (ne)připravenost celé věci: „Podle aktuálního průběhu jsou totiž jen dvě možnosti: – TOP 09 si neudělala na kandidáta vůbec žádný (nebo jenom velmi omezený) background check; – udělala a usoudila, že je to jedno, že se to uhraje,“ přemítá. Přičemž se přiklání k tomu, že druhá varianta mu nepřijde pravděpodobná.

Poukázal také na to, že predátorské časopisy, resp. východoevropská (a asijská a africká) záliba v nich publikovat, jsou primárně projevem špatně nastaveného systému. „V západní Evropě a v Americe pojem predátorské časopisy v podstatě neznají, resp. je většinou neřeší, protože proč by tam někdo publikoval? Tenure (definitivu) za to nikde nedostanete a jestli si po večerech píšete do Mateřídoušky, to je vaše věc. Představa, že si tím někdo v ekonomii seriózně kariérně pomáhá, je pak až úsměvná.

V Česku je to ale projev problému/situace, kdy ‚všichni musejí dělat všechno‘, a to od jednotlivců po instituce. Je to následkem české ‚spravedlnosti‘ a metod ‚hlavně nikoho neurazit‘ a co na to řekne systém?“ dodává Krištoufek.

TOP 09 se již domluvila s prezidentem Petrem Pavlem, že prorektora Slezské univerzity v Opavě Pavla Tuleju do úřadu jmenuje v pondělí 6. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A divíte se?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 03.05.2024 13:11:06
Může mít strana, jakou je TOP09, kvalitní členy, když jí šéfuje osoba jménem Markéta Pekarová-Adamová? Jaká šéfka, takové členstvo. Štěstí, že se v příštích volbách do PS již nedostanou.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…