„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

03.05.2024 8:00 | Analýza

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posledních letech výrobky značky Opavia poté, co ji převzala společnost Mondelez International, která přemístila část výroby mimo Česko. Přestože firma tvrdí, že složení výrobků neměnila a jejich kvalitu kontroluje, spotřebitelé v mnoha recenzích oponují s tím, že jim „tradiční“ výrobky, například piškoty, chutnají oproti dřívějšku dosti odlišně. Máte méně chuťových pohárků, vysvětluje si rovněž stížnosti na změnu chuti „tradičních“ výrobků mluvčí Mondelez International.

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl
Foto: Radek Kotas
Popisek: Piškoty značky Opavia

Někteří zákazníci dávají najevo nespokojenost s výrobky patřících pod společnost Mondelez International již několik let a u výrobků značky Opavia, která přešla v roce 2007 pod americký koncern Kraft Foods a následně po jeho rozdělení v roce 2012 pod Mondelez International, se negativní recenze začaly objevovat zejména v souvislosti se změnami ve výrobě, jakou je kupříkladu přesunutí produkce tradičních piškotů Opavia do Polska, po kterém si mnozí zákazníci začali před téměř desíti lety stěžovat, že se oproti původní receptuře liší barvou, tvarem i chutí.

V roce 2015 šlo o nemalé téma a někteří – po testech, které odhalily, že se piškoty od původních výrazně liší či že do nich v Polsku společnost přidává víc vody, než kolik obsahovaly původní české, čím zvyšovala jejich hmotnost – vyzývali k bojkotu výrobků Mondelezu International. Firma se tak snažila spravit reputaci návštěvou současného ministra práce a sociálních věcí a šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky, jenž v té době působil coby ministr zemědělství.

„Dnes se mi stala nevídaná věc, která se mi ještě za dobu, co dělám práci ministra, nestala! Přišel za mnou ředitel firmy Mondelez Ludwig Askemper. Při schůzce se omluvil za nedostatky, které se staly při výrobě piškotů, vzal tu chybu na sebe. Vůbec nemusel, piškoty jen po určitý čas neměly takové chuťové vlastnosti, jak jsme byli od dětství zvyklí, dnes již mají vše v pořádku,“ hájil Jurečka tehdy nadnárodní gigant Mondelez International a ocenil, že jej „otevřený a férový“ přístup ředitele této firmy překvapil.



Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

zlatí komunisti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYogina , 03.05.2024 13:43:17
to byly alespoň potraviny kvalitní, dnes jsou to blafy.....

|  20 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…