Václav Klaus si poklepal na čelo... a napsal do Reflexu o Ukrajině

10.07.2014 8:01

Bývalý český prezident Václav Klaus na stránkách týdeníku Reflex polemizuje s textem Andreje Illarionova, podle jeho vlastních slov „bývalého velmi blízkého a vždy nesmírně ambiciózního spolupracovníka prezidenta Putina“. Ten v minulém vydání magazínu sepsal obsáhlou kritiku ruského postupu na Ukrajině a přidal podiv, proč bývalý prezident země, mající vlastní zkušenost s ruskou okupací, nyní její postup hájí.

Václav Klaus si poklepal na čelo... a napsal do Reflexu o Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí

Klaus především polemizuje s jeho názorem (v českých médiích vyjádřeným opakovaně), že hlavním problémem Ukrajiny je její ruský soused. To podle Klause vede ke špatné orientaci v problému, protože si můžeme naivně myslet, že stažením Ruska všechny problémy této složité země zmizí. Jenže podle Klause v žádném případě nezmizí, protože kořeny jsou v podstatě ukrajinské společnosti, ve způsobu, jakým její elity nabyly moc, a třeba také v rozvratu loajality jižních a východních oblastí, který má množství dlouhodobých příčin, včetně ekonomických.

Podle Klause je chybou zužovat debatu na to, z jaké strany byli střelci na Majdanu, nebo jaká byla účast v referendu na Krymu (nebo dokonce utíkat k laciným vtipům, že mu někteří místní říkají „okupendum“).

Illarionov podle něj ukazuje velmi černobílé vidění světa, když demonstrace na Majdanu označuje za čistě spontánní protesty proti vládě, zatímco pozdější protesty na východě země označuje jako stoprocentně organizované z ciziny. Toto vidění světa se promítá i do závěru, že odtržení nikdy nebylo na Krymu politickým tématem, nad kterým si prý Klaus „musí poklepat na čelo“.

Klaus odmítá, že by sám byl zastáncem předchozí kyjevské vlády prezidenta Janukovyče. Jako prezident prý odmítal všechny jeho pozvánky na státní návštěvu, a kvůli věznění jeho politické oponentky Julije Tymošenkové se prý zasadil o to, aby se v roce 2012 na Ukrajině nekonalo každoroční setkání prezidentů střední, východní a jižní Evropy, což se Janukovyče mělo velmi dotknout.

Kromě toho však prý vždy kritizoval totální nezvládnutí transformace na Ukrajině, a to jak politické, tak ekonomické. Právě toto selhání elit mělo vyvolat dnešní situaci, nikoliv vměšování ruského souseda. Jinou otázkou je, zda se v rozdělené ukrajinské společnosti transformace vůbec dala zvládnout, ale jednoduché uvažování Andreje Illarionova je podle Klause děsivé.

„Naše postoje nejsou žádnou adorací současného ruského režimu, ale pokusem zůstat u seriózní analýzy situace,“ píše Klaus. Podle něj není pochyb, že se na Ukrajině odehrává nová fáze střetu mezi Východem a Západem, ve kterém se jedná především o to, že Rusko se nechce natrvalo smiřovat s vlastní degradací kvůli prohrané Studené válce. Sám Illarionov to podle něj věděl, když před deseti lety radil Vladimíru Putinovi.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…