Vazba za verbální delikt. Lidé se vážně bojí mluvit. Advokát Suchý natvrdo popsal, jak to dnes chodí

02.12.2023 16:23 | Monitoring

Karolina Stonjeková se v pořadu Karol Live setkala s advokátem Radkem Suchým. Řeč byla zejména o svobodě slova. „Dneska se trestá nesouhlas s politikou vlády, nesouhlas s některými názory, které by měly být těmi pravými a jedinými na otázky, které nás tady trápí, a na společenské události, ať už je to válka na Ukrajině, ať už je to migrace a podobně,“ sdělil mimo jiné Suchý.

Vazba za verbální delikt. Lidé se vážně bojí mluvit. Advokát Suchý natvrdo popsal, jak to dnes chodí
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Radek Suchý a Karolina Stonjeková

To, zda svobodu slova máme, nebo nemáme, je podle Radka Suchého subjektivní. „Já ji třeba mám, protože se nebojím říkat to, co si myslím. To za prvé. Není však možné si nevšimnout, že spolu s ostatními svobodami dostává svoboda u nás v poslední době celkem na frak a začíná jí ubývat, i když je to salámovou metodou a mnoho lidí si toho možná ani nevšimne. Možná je to ani nezajímá. Je to prováděno sofistikovanější formou. Skutečně tu svobodu podle mého názoru postupně ztrácíme,“ sdělil Suchý, přičemž on sám ji považuje za nejdůležitější. 

„Ta společenská atmosféra, to, co se děje i v soudnictví, které mi je nejblíž, tak směřuje k tomu, že každý si u nás vytváří jakousi omezenou svobodu sám v sobě,“ dodal Suchý. Česká soda by se dnes už podle Suchého nenatočila.

„Lidé skutečně se bojí vyslovovat své názory. Důvod je ten, že každý, kdo má odlišný názor, který není v souladu s tím nástrojem mainstreamovým, s tím jakoby většinovým, tak je svým způsobem ostrakizován a nálepkován. Je označován přinejmenším za dezoláta, ruského švába, nácka a přinejhorším může být trestán za šíření poplašné zprávy nebo za popírání genocidy a podobně,“ dodal Suchý.

Radek Suchý ve vysílání hovořil o kauze kolem Ladislava Vrabela.

„Ladislav Vrabel se v jednom ze svých přenosů zmínil, v rámci referování o nákupu nějakých zbraní ministryní Černochovou, o tom, že prakticky, když budeme nakupovat stíhačky F-15, tak jsou to stíhačky, které jsou schopny nést jaderné zbraně. Jestliže bude nějaký jaderný konflikt, tak prakticky budeme do toho nějakým způsobem zapojeni. A s nadsázkou, jako by to řekl asi každý, tak vyzval lidi a řekl jim: Tak jestli chcete válku, jestli chcete, abychom napadli Rusko a oni to opětovali, tak seďte doma na zadku. A tato věta se stala trnem v oku orgánů činných v trestním řízení,“ poznamenal Suchý. Vrabel podle něj pobývá po většinu roku v Srbsku, zadržen byl po jedné z demonstrací v Praze policisty. 

„Zadrželi ho z těch důvodů, že měli obavy, že by odjel do zahraničí. A to kvůli takovému nesmyslu, který je pouze přečinem, za který se ukládají nízké tresty. Nebyl vůbec žádný důvod k tomu, aby ho zadrželi. Takže oni ho zadrželi, dali ho na celu předběžného zadržení, nedostal předtím žádnou výzvu, nevyhýbal se soudu ani policii. Oni pak argumentovali tím, že měli z novin informace, že se vyhýbá insolvenčnímu soudu. Ale tam například bylo vše řádně omluveno. Já jsem tehdy byl v přírodě, ve večerních hodinách jsem za ním dorazil a tam bylo připraveno, že ho vezmou na vazbu. To je naprosto neuvěřitelný. Kvůli verbálnímu deliktu, že ho vezmou na vazbu?“ ptal se Suchý. Skončilo to nakonec soudem a uložením peněžitého trestu ve výši 10 tisíc korun.

„Dneska se trestá nesouhlas s politikou vlády, nesouhlas s některými názory, které by měly být těmi pravými a jedinými na otázky, které nás tady trápí, a na společenské události, ať už je to válka na Ukrajině, ať už je to migrace a podobně,“ sdělil Suchý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My se nebojíme, a proto nám semafor svítí jak vánoční stromeček ,že pane cenzore...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 02.12.2023 16:33:12

|  13 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …