Ve středu bude nejspíš veselo. ODS a Piráti chtějí do jednání o důvěře vládě hodit vidle

09.01.2018 17:10

Ve středu by měli poslanci hlasovat o vyjádření důvěry či nedůvěry menšinovému kabinetu Andreje Babiše. Celý proces se ale může notně protáhnout. ODS a Piráti plánují, jak do hlasování tzv. hodí vidle a zdrží ho až do chvíle, než mandátový a imunitní výbor sněmovny vydá poslancům doporučení, zda je vhodné vydat předsedu vlády Babiše.

Ve středu bude nejspíš veselo. ODS a Piráti chtějí do jednání o důvěře vládě hodit vidle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volba předsedy poslanecké sněmovny. I přes protesty Demokratického bloku byl zvolen Radek Vondráček z hnutí ANO

Podle serveru Aktuálně.cz poslanci Pirátů a ODS přemýšlejí o tom, že by protáhli hlasování o důvěře menšinové vlády Andreje Babiše až do příštího týdne, resp. až do okamžiku, než mandátový a imunitní výbor sněmovny vydá doporučení, zda by poslanci měli hlasovat pro vydání či nevydání Andreje Babiše a předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

„Nejprve by se mělo vyřešit, jestli premiér bude, nebo nebude stíhán. Teprve potom by se mělo hlasovat o důvěře vládě Andreje Babiše. Budeme navrhovat, aby se schůze ve středu přerušila do doby, dokud nebude jasné doporučení mandátového a imunitního výboru,“ upozornil předseda klubu pirátů Jakub Michálek. Výbor si plánuje pozvat oba pány na příští týden na úterý 16. ledna ráno. 

Prozatím před poslanci vypovídal vyšetřovatel v kauze Čapí hnízdo Pavel Nevtípil. Poslanci mandátového a imunitního výboru mu prý položili řadu otázek a slyšeli na ně odpovědi. „Je to maso,“ řekl jeden z poslanců, když procházel kolem novinářů. „Atmosféra hustá tak, že by se dala krájet,“ poznamenal další člen výboru, lidovec Marek Výborný.

Celý článek naleznete zde.

Zákonodárci za ODS to vidí podobně. Piráti a občanští demokraté hodlají spolu se zákonodárci hnutí STAN přesvědčovat ostatní poslance, aby hlasovali pro přerušení schůze. TOP 09 se k nim pravděpodobně přidá. Otázka však je, co udělají komunisté a SPD Tomia Okamury. Už hlasování o obsazení orgánů sněmovny ukázalo, že s Andrejem Babišem dokážou spolupracovat. Hnutí ANO, KSČM a SPD drží ve sněmovně pohodlnou většinu 115 hlasů.

Sociální demokraté nejsou přerušování schůze příliš nakloněni. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek poznamenal, že přerušení schůze je jednou z možností.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…