Vědec: Respirátor celý den v práci? Skončíte na JIP. Totální rozvrat

11.01.2022 8:46

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na počátku tohoto týdne vysvětloval, jak se budou měnit pravidla covid - karantény. Vláda Petra Fialy (ODS) chce, aby zaměstnanci důležití pro stát, jako jsou řidič, energetici nebo zaměstnanci v pohřebnictví, za určitých podmínek chodili do práce i jako covid pozitivní. Profesor Omar Šerý se kvůli chystanému modelu karantén na Fialovu vládu pořádně rozzlobil.

Vědec: Respirátor celý den v práci? Skončíte na JIP. Totální rozvrat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Šéf Ministerstva vnitra Vít Rakušan (STAN) prozradil, že vláda zatím stále dolaďuje, jak budou po 17. lednu, kdy se budou všichni zaměstnanci povinně testovat na covid každých 3 až 5 dní, vypadat covidové karantény. U profesí důležitých pro chod celého státu, jako jsou řidiči MHD nebo zaměstnanci v energetice, kabinet za určitých podmínek počítá s tím, že by chodili do zaměstnání i jako covid pozitivní.

„Zcela jistě pod ni nebude zahrnuto školství a mnoho dalších profesí, ve kterých dochází k setkávání velkého množství lidí,“ uvedl k tomu Rakušan, na jehož slova upozorňují úterní Lidové noviny.

Pokud by mezi policisty skončila čtvrtina až třetina v karanténě bez docházení do práce, pro stát by to byl problém. V takovém případě by prý vláda zvažovala vyhlášení nouzového stavu, během něhož lze lidem nařizovat pracovní povinnost.

V nemocnicích práci covid pozitivních zaměstnanců už znají.

„Pokud by nám v nemocnici přibývalo zdravých pracovníků, kteří měli kontakt s covid pozitivním, tento institut bychom využili,“ sdělila LN tisková mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Dana Lipovská.

Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík zase LN řekl, že z nařizování karantén má obavy.

„My se jich bojíme. Omikron rozvrací západní Evropu tím, že jdou všichni do karantény. Zkrácení karantén a izolací na pět dnů je určitě výhoda. My jsme dokonce na Radě poskytovatelů zdravotní péče navrhovali, aby se karantény zrušily úplně. Ve chvíli, kdy už nezvládáme kvůli počtům nakažených trasovat, ztrácejí smysl.“

Zaměstnancům v klasické karanténě se krátí plat. Zato lidem, kteří by i v karanténě chodili do práce, se prý plat krátit nebude. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 řekl, že lidé v pracovní karanténě mají pracovat odděleně od ostatních, po celou dobu mají mít na obličeji respirátor FFP2 a mají skutečně chodit jen do práce a domů. Žádné volnočasové aktivity jim povoleny nebudou.

Jenže proti povinnosti covid pozitivních nosit v zaměstnání respirátor se ostře ozval profesor a biolog Omar Šerý.  

„Pokud SARS-CoV-2 pozitivní osoba bude pracovat celou směnu v FFP2 respirátoru, věřte mi, že si zadělává na takové respirační problémy, že nakonec skončí na JIP. Právě pozitivní by měli být izolováni také proto, aby respirátory pokud možno vůbec nemuseli nasazovat. Škodí jim,“ varoval profesor.

„Otestovaný SARS-CoV-2 pozitivní může jít do práce a nakazit své spolupracovníky i klienty, ale otestovaný negativní nemůže jít do restaurace, na kulturní akce ani sportovat... Totální rozvrat... Řekli byste, že je to možné jen v postmoderním a postapokalyptickém sci-fi... Omyl!“ přisadil si ještě.

Profesor Šerý a covid

Profesor Šerý a covid

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…