Velká akce ČSSD. Když pustili Maláčovou na pódium, začalo to lítat. Schillerové muselo zvonit v uších

25.09.2021 20:48

Optimismus a očekávání dobrých volebních výsledků – v takovém duchu se nesla atmosféra startu horké fáze předvolební kampaně ČSSD, která se uskutečnila na brněnském výstavišti. Dorazila jen zhruba polovina krajských lídrů, nepřítomní však měli „omluvenku“ – byli na kampaních ve svých regionech. Catering byl střídmý, většina lidí stála před pódiem.

Velká akce ČSSD. Když pustili Maláčovou na pódium, začalo to lítat. Schillerové muselo zvonit v uších
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Zahájení horké fáze kampaně ČSSD.

Oranžoví již nejsou „ani ryba, ani rak“

Předseda strany Hamáček to na začátku svého vystoupení neviděl dobře v případě, pokud by ČSSD neuspěla: „Hnutí ANO společně s odeeskou a s jejich partnery budou privatizovat nemocnice, strategické podniky, prodlužovat odchod do důchodu nebo omezovat služby státu. A nebo po Kalouskovsku škrtat, snižovat platy, důchody, zvyšovat DPH. Sociální demokracie je jedinou zárukou, že vám nikdo nesebere životní jistoty, které jsme pro vás vybojovali,“ uvedl Hamáček za velkého aplausu auditoria. „Až ty jistoty budou pryč, bude pozdě říkat – měl jsem volit sociální demokracii.“

V minulosti prý sociální demokraté podle Hamáčka občas vystupovali „… tak nějak neuchopitelně, ale to se teď změnilo a jsme jeden tým,“ přesvědčoval přesvědčené.


Screen: ČT24

Jsme jedničky!

Hejtman Běhounek poté pochválil situaci ohledně covidu-19: „České zdravotnictví nezkolabovalo v největší světové pandemii právě proto, že se před časem podařilo zastavit onu likvidaci nebo restrukturalizaci 10 000 lůžek, které připravovala ODS a TOP 09. Jedině my, sociální demokracie, jsme zůstali na straně pacientů.

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Obsáhlý projev měla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová: „Sociální služby se za sociálně demokratických vlád zlepšily,“ byla hned na začátku odměněna velkým aplausem. „Pomáhali jsme hlavně zaměstnancům v nouzi. Kdyby si Alena Schillerová prosadila svou, tak by to znamenalo, že by stovky tisíc lidí byly bez práce. Ona byla proti pětistovce za vychované dítě. Nikdy nechtěla, aby se navyšovala minimální mzda, protože říká, že každý si má kopat jen za sebe. A to je pravý opak toho, co chceme. Takže jsme zvítězili,“ burácela vítězoslavně za potlesku přítomných. „Ať si napíší na billboardy, co chtějí, ať si přivlastňují naše zásluhy, bez sociální demokracie by všechny tyto věci nebyly. My jsme to vymysleli, my jsme to prosadili. Naše účast ve vládě měla obrovský smysl. Sociální demokracie je od toho, aby pomáhala lidem a zastávala se jich.“ Ministryně, která spolu s Matějem Stropnickým v Praze tvoří podle nich tzv. „hustou dvojku“. Bývalý šéf Zelených ostatně nechyběl ani na brněnském startu. 

Premiér nejen na tapetě

Lidé se podle Maláčové bojí, aby do vlády nešla pravice. „Říkají, že za Kalouska a ODS se kradlo ve velkém a na lidi se nemyslelo. Hnutí ANO bude vládnout podle toho, kdo je s nimi v koalici. Když jsme je ve vládě brzdili, tak ve vládě s ODS se naplno projeví pravicová povaha Andreje Babiše. Pan Stanjura se už v Praze představuje jako budoucí ministr financí Babišovy vlády. Bohaté danit nebudou, sami sebe danit nebudou,“ opakovala Maláčová za nadšení publika. Hamáček ji přede všemi za bouřlivého potlesku velice pochválil, snad natruc Andreji Babišovi, který o ní nedávno prohlásil, že nic na svém rezortu neudělala. „Byl bych pro to, aby se pan premiér staral o to, aby se ministrovi Havlíčkovi nesrážely vlaky a aby pan ministr Metnar koupil našim vojákům nějaké pořádné zbraně. O to se starejte, pane premiére, ne o paní Maláčovou…,“ kopl si do premiéra ministr vnitra. „Když jsem naposledy seděl na Evropské radě, tak po kvótách na migranty už nepadlo ani slovo. Je to zásluha hlavně sociální demokracie,“ uvedl v závěru akce Hamáček. Extrémisté od Okamury, pravičáci z TOP 09 mají podle něj smůlu. A ještě jednou k Babišovi: „Slyšíme, že někdo chce pracovat až do roztrhání těla…před tím bych varoval, protože roztrhání těla může vypadat jako v jednom českém filmu,“ rozesmál publikum předseda ČSSD.

Odměna je nemine (?)

Po představení bondovského klipu s Janem Hamáčkem v hlavní roli sociální demokraté doslova šíleli nadšením. Pozitivum do žil nalil i gospel s mírně upraveným textem „Happy day ČSSD“. „Nevymýšlejme ptákoviny,“ varoval předseda strany před předvolebními „úlety“. Podle všeho členové ČSSD očekávají dobrý výsledek, který jim bude odměnou za tvrdou práci ve vládě i v Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…