Velká studie k LGBTQ menšinám: Změna pohlaví není řešení, mají duševní onemocnění

09.06.2024 6:52 | Zprávy

Část amerických lékařů se začíná bouřit proti provádění úkonů měnících pohlaví u dospívajících a vyzývají k upřednostnění podpory duševního zdraví před podáváním blokátorů puberty, hormonů nebo před chirurgickými zákroky. Varují, že takovéto zásahy do těl mladistvých způsobují „nevratné důsledky“. A že příčina problémů u velké části transgenderové mládeže pramení ze zneužívání a zanedbávání v dětství.

Velká studie k LGBTQ menšinám: Změna pohlaví není řešení, mají duševní onemocnění
Foto: pixabay.com
Popisek: LGBT vlajka

Američtí lékaři upozorňují, že lékařské úkony, které zasahují do biologického pohlaví, dle nich neprokázaly přínos pro dospívající s genderovou dysforií. Americké kolegium pediatrů, sdružující množství amerických lékařů, již dříve vydalo prohlášení, v němž uvádělo, že zásahy „nemají prokazatelný a dlouhodobý přínos pro psychosociální pohodu dospívajících s genderovou dysforií“.

„Přehled nejméně 60 výzkumných prací neprokázal žádný přínos sociální afirmace, blokátorů puberty, hormonů křížících pohlaví ani chirurgických zákroků pro tuto mládež,“ napsala dříve také viceprezidentka organizace Jane Andersonová stanici Fox News.

Všech 60 zkoumaných studií se zaměřovalo na duševní zdraví dospívajících, kteří se potýkají s genderovou dysforií. Mezi zjištěními je uvedeno, že „mládež, jejíž vnímaná genderová identita neodpovídá biologickému pohlaví, má vysokou míru problémů s duševním zdravím bez ohledu na afirmaci své genderové identity“. Dospívající, kteří se identifikují jako „genderově nesourodí“, mají podle Andersonové často existující duševní onemocnění včetně depresí a úzkostí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…