Vemte si prášek a neotravujte! Další skandál kolem smrti Kubery

04.05.2020 11:17

Stále více otázek než odpovědí. Nejvíc jich v kauze takzvaného čínského dopisu pro dnes zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu dostal Hrad a vytrvale mlčí. Neodpovídá na dopisy od současného předsedy Senátu, s poslanci odmítá komunikovat dokonce i kancléř Vratislav Mynář. Právě on měl za dopisem Kuberovi kvůli jeho plánované cestě na Tchaj-wan údajně stát. A rodina Jaroslava Kubery čeká i na další důležitou zprávu. Už tři měsíce žádá nemocnici o pitevní protokol. Případu se věnoval pořad 168 hodin České televize.

Vemte si prášek a neotravujte! Další skandál kolem smrti Kubery
Foto: Reprofoto: ČT
Popisek: Vendula Vinšová a Věra Kuberová.

V pořadu 168 hodin si manželka zesnulého Jaroslava Kubery postěžovala, že dodneška nedostala pitevní zprávu, i když již i osobně navštívila paní primářku. "Doposud si s ní dopisujeme, dohadujeme," uvedla Kuberová. Předseda senátu za ODS, Jaroslav Kubera, zemřel 20. ledna. Pravděpodobně na infarkt. Černé na bílém to ale jeho rodina stále nemá. S oddělením soudního lékařství a toxikologie v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem o tom přitom vyjednává už skoro tři měsíce.

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

"Nám bylo původně řečeno, že ta pitevní zpráva bude do týdne vyhotovená, a že jí pošlou obvodnímu lékaři. Tak se nestalo, takže jsme začali zjišťovat proč a co se děje," uvedla dcera Jaroslava Kubery Vendula Vinšová.

Na začátku února přitom primářka Andrea Vlčková slíbila, že zprávu vypracuje a pošle - nepřišlo nic. O měsíc později se jí Kuberovi připomněli i emailem. Odpověď? "Mám to rozpracované v práci na stole, jen mě pořád někdo vyrušuje. Do pátku to dodělám a pošlu," uvedla Vlčková. Stále však zprávu neposlala, a tak Kuberovým došla trpělivost a podali stížnost. Věc bude nyní řešit nemocniční ombudsman. Primářka Vlčková tvrdí, že na zprávu zapomněla. 

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí

Od stížnosti na primářku uběhl další měsíc. Začátkem dubna rodině bývalého předsedy senátu Vlčková opět napsala. Pitevní zprávu jim vydá až poté, co si podají písemnou žádost. "Jednání s paní primářkou ve mně vyvolalo pocit toho, že se asi něco děje špatně. Že něco není dobře po tom, co se stalo," uvedla Kuberová.

Velmi zostra se pak Vlčková vyjádřila pro aktuální vydání týdeníku Respekt. „Příčinu smrti jsem rodině řekla, tak nevím, co po mně chce. Mě nezajímá, že je to předseda Senátu. Mě tohle zbytečně zdržuje. Ať si Kuberovi skočí někam pro prášek," uvedla. „Všem příbuzným tady někdo zemřel, nic jiného než mrtvoly tady nemáme. Pro pana Kuberu platí to stejné jako pro všechny ostatní. Až mi doručí písemnou žádost, dostanou zprávu," dodala.

Pochybnosti má rodina i kvůli tomu, co se před smrtí Jaroslava Kubery dělo. Obě ženy se domnívají, že byl kvůli tlaku z Hradu a z čínské ambasády poslední týden života ve velkém stresu. V takzvaném čínském dopisu, který Věra Kuberová našla po manželově smrti, ambasáda hrozí, že pokud předseda senátu pojede na Tchaj-wan, čekají české firmy sankce.

A jak na čínský dokument v aktovce Jaroslava Kubery reagovala česká vláda? Ministerstvo zahraničí si v únoru pozvalo na kobereček čínského velvyslance. Ambasador Čang Ťien-min obsah dokumentu nezpochybnil a navíc potvrdil jeho pravost. Proč ale vznikl, neřekl.

"Ten dokument je nejen dle mého názoru jednak výhrůžný vůči předsedovi senátu Jaroslavu Kuberovi a jednak je vměšováním do vnitřních záležitostí České republiky. A podle toho, jak já ten dokument vnímám, to v pořádku není a my jsme se daleko tvrději, než jsme učinili, proti tomu dokumentu měli ohradit," poznamenal předseda Senátu Miloš Vystrčil. 

Podle Deníku N si měl dokument z čínské ambasády vyžádat hradní kancléř Vratislav Mynář. Poslanci si ho pozvali na svoje zasedání tento čtvrtek a chtěli po něm veškerou korespondenci s čínskou stranou v této věci. Mynář to odmítl a na výbor nepřišel. Ten jeho chování odsoudil.

Otázka z Parlamentu na Hrad je jednoduchá: kdo a pro koho dokument sepsal? "Každá normální kancelář, kde normálně funguje podatelna a kde se příchozí nebo došlé dopisy razítkují a označují, je toto schopná sdělit. Takže mi není jasné, proč se to v tomto případě nedělá nebo není možné, abychom se to dozvěděli. Tím by se třeba celý problém vyřešil," řekl Vystrčil. 

Kancléř Vratislav Mynář odmítá, že by si o čínský dokument řekl. Deníku N hrozí žalobou. Rozhovor pro 168 hodin minulý týden odmítl a na písemné otázky neodpověděl. Tento čtvrtek ho reportérky zastihly u jeho pražské vily, kdy se snažily dopátrat, proč nepřišel na zahraniční výbor. "Já jsem se snažil k tomu vyjádřit, určitě to bylo na stránky. Všechno jsem k tomu udělal. Já nebudu opakovat věci třikrát. Děkuji," uvedl. A trvá i na tom, že se s Kuberou přátelil. 

Reportérky se následně snažily dopátrat odpovědí i u hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, na kterého narazily na ulici. Ten však odmítl odpovídat a požádal reportérku, ať jej neobtěžuje. 

Vysvětlení žádá nadále i rodina zesnulého předsedy senátu, Jaroslava Kubery. "Lidi teď hodně řešili, co je našim cílem, nebo proč vůbec vlastně o tom mluvíme, jo. Že táta byl v pohodě, že jo, smál se, všecko vypadalo, že je v pořádku, ale táta byl takovej, že neshazoval lidi okolo sebe. On si to řešil v sobě, on se o tom právě nebavil ani s náma, řešil, to je v podstatě to, co mě nejvíc bolí, že byl na to sám v té poslední chvíli," uvedla dcera Kubery Vinšová.

"Byla bych hrozně ráda, kdyby to lidi brali tak, že se nepídím po tom, aby byl někdo potrestanej, to je nesmysl. Já bych jenom chtěla, aby si lidi uvědomili, co se tady děje a že to nebude končit tímto. Že určitě to půjde dál, a aby otevřeli oči a trošku byli ve střehu a trošku nějak se hlídali v tom, aby ta demokracie se nám neztratila, o což usiloval i můj muž," dodala Kuberová.

K pořadu 168 hodin se ještě před jeho odvysíláním vyjádřila bývalá reportérka ČT, nynější manželka hradního kancléře Alexandra Mynářová. "Manžel přišel domů a říká: 'Venku si mě natáčela na mobil nějaká blonďatá ženská, visela na bráně a pokřikovala otázky. Asi někdo z bulváru.' Záhy se pochlubila paní Fridrichová na Twitteru, že její redaktorka získala vyjádření kancléře Mynáře. Tak jsme pochopili, že u nás byl pořad 168 hodin. Nikdy by mě nenapadlo, že to napíšu, ale omlouvám se bulváru. Možná by se paní redaktorka místo poštěkávání za plotem měla zamyslet nad tím, proč jí už dříve kancléř odmítl dát vyjádření, když s většinou médií komunikuje a na rozhovory chodí. A nemyslím si, že by např. Marie Bastlová v živém rozhovoru na Radiožurnálu kladla méně nepříjemné otázky, než by kladla redaktorka 168 hodin. Živý rozhovor se totiž nedá stříhat a přizpůsobovat přesvědčení redaktora. S tím má kancléř v podání pořadů 168 hodin a Reportéři ČT bohaté zkušenosti," poznamenala Mynářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…