Věrnost je mou ctností, parafrázoval Langer SS. Má z toho problém

04.06.2010 9:01

Parafrází nacistického výroku se do středu pozornosti vrátil volební manažer ODS Langer. Ke své charakteristice použil v rozhovoru pro čtvrteční MF Dnes slova „Věrnost je mou ctností“.

Věrnost je mou ctností, parafrázoval Langer SS. Má z toho problém

Ve šlépějích svého bývalého šéfa Mirka Topolánka se vydal místopředseda ODS Ivan Langer, který pro MF Dnes pronesl výrok „Věrnost je mou ctností", který připomíná motto, jímž se příslušníci SS vyznávali z loajality k vůdci. Nápis „Meine Ehre heisst Treue" (Věrnost je mou ctí) nosili příslušníci SS na přezkách namísto tradičního „Gott mit uns", které nosili zase příslušníci wehrmachtu.

Langer ale vehementně popírá, že by jeho slova kopírovala esesácké motto. „Kdo to dává do souvislosti, ten se usvědčuje z hluboké neznalosti. Citát SS zní: Věrnost je mou ctí," řekl Právu bývalý ministr a prokázal tak, že sedmdesát let staré heslo dobře zná. V žádném případě však podle něj nešlo o citaci. „To zatraceně nemá nic společného. Řekl jsem to vědomě, ale proto, abych charakterizoval svůj politický život," vysvětlil Langer.

Exministr vnitra ctí věrnost, loajalitu a pracovitost

„Mé krédo dokresluje to, co se v minulosti v ODS odehrávalo. Dostal jsem nabídku z Unie svobody, ale řekl jsem, že zůstávám s ODS a Klausem, dodržel jsem loajalitu k Topolánkovi, jsem i na straně Petra Nečase. Hodnoty, které ctím, jsou věrnost, loajalita a pracovitost," dodal.

Politolog Miroslav Mareš přitom mezi slovy „ctí" a „ctností" ve výroku valný rozdíl nevidí. „To je záležitost překladu a ten není vždy stejný. U každého výroku ale záleží především na kontextu, v jakém je pronesen. Nepodezříval bych autora výroku, že hovořil v kontextu vazby na SS," řekl Právu Mareš. Ten přitom v příručce pro českou policii sám uvádí heslo „Věrnost je mou ctí" za jedno z kódových mott mezi ultrapravicovými aktivisty.

Voják měl heslo na zádech, ale veřejně ho neukazoval

Shodou okolností zrovna ve středu soud ve Strakonicích zprostil obžaloby vojáka, který měl heslo „Mou ctí je věrnost" vytetováno na zádech. Uznal sice, že jde o nacistický symbol, voják ho však veřejně neukazoval a nedopustil se tak propagace zakázaného hnutí.

Langrův stranický šéf Topolánek se zkompromitoval v roce 2007, když v korespondenci s novinářem použil německý výraz „Es kommt der Tag". Úsloví „Přijde den" používali nacističtí členové Sudetoněmecké strany ve 30. letech minulého století jako výzvu k připojení Sudet k německé říši. Proslulým se stalo i jeho vyjádření před minulými sněmovními volbami o noci dlouhých nožů, které pronesl v souvislosti s chystanými personálními změnami na úřadech.

Související:

Věci veřejné zvládly výborně politický marketing, hodnotí Langer 

Langer ve sněmovně končí. Bude z něho učitel 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …