Veterán promluvil: „Megaprůs*r“. Ptáte se proč? Zkuste generála Pavla

17.08.2021 14:14 | Zprávy

Někdejší voják z povolání a účastník zahraničních misí Dominik Ticháček se na svém facebookovém profilu vyjádřil k aktuálnímu dění v Afghánistánu. Podle jeho slov sice po dvaceti letech končí válka v tomto státu, ale brutálně jsme ji prohráli.

Veterán promluvil: „Megaprůs*r“. Ptáte se proč? Zkuste generála Pavla
Foto: Repro Al-Jazeera
Popisek: Zástupci hnutí Tálibán v prezidentském paláci v Kábulu

Ticháček na úvod svého textu, jenž sdílí se slovem „ukradeno“ a tleská mu, připomíná parafrázi citátu herce Jana Wericha. „Když už člověk jednou vede válku, tak ji má víst tak, aby ji vyhrál. A když ji vede, aby ji vyhrál, tak jí tak má víst, a ne tak, aby ji prohrál, jak tomu v mnoha případech je,“ píše Ticháček s dodatkem, že tím se soudruzi v NATO zjevně neřídili. „Po dvaceti letech nám končí válka v Afghánistánu, kterou jsme naprosto brutálně prohráli,“ dodal.

„Jinými slovy – NATO, rádoby nejmocnější vojenská síla na světě, za ani dvacet let nedokázalo porazit negramotnou guerillu v sandálech jezdící ve starých toyotách s na koleně vyrobenými kalachy. Joe Biden ještě nedávnou rezolutně tvrdil, že nás nečeká vietnamský scénář, kdy jakmile USA stáhlo svoje vojáky, místní režim okamžitě prohrál a Američané evakuovali své lidi ze střechy obležené ambasády na poslední chvíli vrtulníky. Přesně to se teď děje. Kábul padl. Všichni utíkají v panice na letiště,“ uvedl.

„Co to všechno stálo? Cca 71 tisíc zabitých afghánských a pákistánských civilistů. Cca 70 tisíc zabitých afghánských vojáků a policistů. 2442 zabitých amerických vojáků. 20 666 raněných amerických vojáků. 3800 zabitých privátních kontraktorů. 1144 zabitých vojáků NATO. 549 zabitých humanitárních pracovníků. 136 zabitých novinářů. 14 českých vojáků. Celkem se odhaduje až 240 tisíc mrtvých,“ píše dále Ticháček.

„Jenže! K tomu je ještě potřeba připočíst sebevraždy válečných veteránů a jejich číslo je naprosto děsivé. V USA se každý rok zabije okolo 6000 vojáků!!! To je za dobu války v Afghánistánu přes 100 000 mužů. Ne vše se dá přičítat válce, ale posttraumatický syndrom jistě hraje svoji roli. Kdyby válka nebyla, jistě by jich bylo míň. USA stála válka 2,3 bilionu dolarů. To je 49 520 725 000 000 korun. 49,5 bilionu. To je polovina amerického rozpočtu za rok 2019. Za to by šlo postavit přes 200 Temelínů. UK a Německo 50 miliard dolarů. ČR platilo každý rok na misi přes miliardu korun. Čeho jsme docílili? Ničeho,“ uvádí dále Ticháček.

„Vycvičili jsme afghánskou armádu a policii tak dobře, že se v těchto hodinách vzdává bez boje a Tálibánu předává naši špičkovou techniku za miliardy. Tedy jinými slovy – vyzbrojili jsme Tálibán,“ doplnil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…