Viditelná úleva ministra zahraničí. Jde o vojáky v Afghánistánu

18.10.2018 15:12

V Afghánistánu byli zraněni další čeští vojáci. Šlo snad o pomstu za to, že příslušníci ozbrojených sil z Prostějova dopadli v Afghánistánu jednoho z teroristů, který se podílel na usmrcení tří českých vojáků před pár týdny? Zdroj obeznámený se situací promlouvá...

Viditelná úleva ministra zahraničí. Jde o vojáky v Afghánistánu
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

Před několika týdny uctili nejvyšší představitelé památku tří českých vojáků, kteří padli v boji proti teroristům v Afghánistánu. Prezident Miloš Zeman tehdy řekl, že za Prahu se dnes bojuje i u Kábulu, afghánského hlavního města. Zeman má za to, že je lepší zadržovat teroristy přímo v Afghánistánu, než aby se s nimi muselo bojovat v Praze. Proto účast českých vojáků na těchto misích plně podporuje.

Čeští vojáci tehdy složili slib, že se pokusí vypátrat a ztrestat osoby, které se na přípravě teroristického útoku podílely. To se také podařilo. Prostějovští vojáci skutečně dopadli jednoho ze spolupodílníků na útoku.

Jenže bohužel netrvalo dlouho a do Česka dorazila další znepokojivá zpráva.Ve středu bylo při dalším útoku zraněno pět vojáků. Ihned se vyrojily spekulace, zda nejde o pomstu teroristů. Podle serveru Novinky.cz to však není pravděpodobné.

„Skoro stoprocentně bych vyloučil, že to byla odplata, je to vysoce nepravděpodobné. Byl to klasický útok na patrolu,“ uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován.

„Ti naši kluci tam jezdí ve velkých autech a je poznat, že to jsou naši. Afghánci znají uniformy, poznají, jestli jedou Češi, nebo Američani. Ale nemyslím si, že by to bylo takhle jednoduché: Vy jste nám zabili vojáky, my jsme vám zabili vojáky. Přijde mi divné, že by to takhle bylo zkoordinované,“ zhodnotil.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na sociální síti Twitter s ulehčením oznámil, že zranění vojáci nejsou ohroženi na životě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…