Vítek Rakušan zářil, Bartoš to kazil. Gazdík zatím nejhůře o Pirátech

08.11.2021 10:14

Místopředseda STAN Petr Gazdík se v podcastu Politalk s Piráty ani trochu nemazal. Konstatoval, že předseda Pirátů Ivan Bartoš byl podle něj podprůměrný televizní diskutér a Piráti jako strana vystrašili lidi.

Vítek Rakušan zářil, Bartoš to kazil. Gazdík zatím nejhůře o Pirátech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Petr Gazdík má za to, že Piráti v předvolební kampani udělali opravdu hodně chyb.

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí

„Určitě některé velmi nešťastné výroky členů České pirátské strany týkající se genderu, daně z nemovitostí, znárodňování bytů nebo marihuany. To zkrátka některé voliče vystrašilo. A to není to, že si to Gazdík myslí, ale v mé obci (Suchá Loz na Zlínsku – pozn. red.) po dlouhé době nevyhráli Starostové a nezávislí, ale o dvě procenta hnutí ANO. Řada mých tradičních voličů mi říkala: Omlouváme se, máme tě rádi a budeme tě volit v komunálních nebo jakýkoliv jiných volbách, ale zkrátka Piráty a tyhle jejich výroky neskousneme. Řekli: Promiňte, máme strach, věříme ti, víme, ale máme z toho strach. Jestli se něco (šéfovi hnutí ANO) Andreji Babišovi povedlo, tak vyvolat strach z Pirátů,“ oznámil Gazdík v podcastu.

Piráti místo toho, aby si přiznali vlastní chyby, útočí na členy STAN, že vyzývali ke koružkování. Zásadní chyba přitom byla jinde.

„V analýze, kterou máme (jako STAN), je velmi jasně řečeno, že dominantní vliv na rozhodování voličů měly televizní debaty. A v nich byl zkrátka Ivan Bartoš podprůměrný. Vítek Rakušan v nich zářil, Ivan Bartoš nikoli. Před volbami byly obrovské tlaky uvnitř Starostů, a nejenom tam. I různé významné osobnosti nám říkaly: Vítek Rakušan je skvělý. Udělejte z něj lídra, protože se podle něj rozhoduje mnoho lidí,“ konstatoval Gazdík.

Zkrátka a dobře, Starostové podle Gazdíka žádnou z podmínek koaliční smlouvy neporušili. Místopředseda STAN zdůrazňoval, že ze strany kandidátů nesměly zaznět přímé výzvy ke kroužkování, ale ten, kdo ve volbách nekandidoval, mohl ke kroužkování vyzvat. Dělo se tak i u Pirátů.

„V koaliční smlouvě je, že kandidát sám nebude vybízet ke kroužkování. Že někdo jiný řekne: Volte tady Frantu, je skvělý. Jejdanánku, vždyť to je součást každé kampaně! Navíc tato kampaň byla koaliční radou schválena. Označovali jsme to za mikrotargetingovou kampaň a provozovali ji také Piráti. Například europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) měl na facebooku vyfocený svůj volební lístek s kroužky, které dával pirátským kandidátům. Takže u nich to nebyla výzva ke kroužkování, happy, a Vítek Rakušan napíše, že je jeho asistentka skvělá, což je, a už je za to pranýřován? To je neuvěřitelné,“ kroutil hlavou.

Gazdíkovi i jeho kolegům je prý líto, že Piráti nakonec získali jen 4 poslance, ale voliči tak rozhodli, je třeba s tím pracovat a v budoucí vládě plnit to, co Piráti i Starostové slíbili voličům před volbami. K tomu však Piráti potřebují spolupráci STAN, což by si podle Gazdíka měli uvědomit a nerozdávat rány v podobě části uniklé analýzy, kterou Gazdík označil za „pseudoanalýzu“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…