Vláda maká. Ministryně Schillerová prozradila na ČT, co chystá v oblasti daní

22.02.2018 20:34

Hostem Interview ČT24 Světlany Witowské byla ministryně financí v demisi Alena Schillerová. Jak uvedla, nebude podporovat zvyšování daní. Za priority pak považuje zrušení superhrubé mzdy, posun daňové sazby na 19 procent s druhou sazbou pro vysokopříjmové skupiny a možnost pro živnostníky psát si většinu pojistného do výdajů.

Vláda maká. Ministryně Schillerová prozradila na ČT, co chystá v oblasti daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí v demisi Alena Schillerová

Vláda hnutí ANO za podpory KSČM. Jedno ze skloňovaných témat současné politické scény. „Je potřeba počkat, jak to dopadne,“ reaguje Schillerová, zda by neměla vnitřní dilema v případě, že by vláda byla podporována ze strany komunistické strany, a připomněla, že KSČM by nebyla ve vládě. Zároveň zdůraznila hledisko programu. „Je především důležité dojednat program,“ uvedla a dodala, že jejím cílem není zvyšovat daně. Současně vysvětlila, že i přesto, že neví, jaký bude další osud vlády v demisi, je podle ní zapotřebí pracovat. „Ta práce určitě není zbytečná, pracujeme tak, jako kdybychom měli pokračovat.  My nemůžeme čekat, až vláda získá důvěru,“ řekla. 

V přípravách podle jejích slov je nový zákon o daních z příjmů. Ještě letos chce Ministerstvo financí zrušit zavedenou superhrubou mzdu, aby se daně počítaly od příštího roku pouze z hrubé mzdy. To by znamenalo snížení daně ze mzdy o více než jeden procentní bod. Schillerová hodlá nově zavést devatenáctiprocentní sazbu z hrubé mzdy. To znamená  z částky, kterou vidí zaměstnanec na výplatní pásce. Uvedla příklad. Zaměstnanec, který má například hrubou mzdu 25 tisíc měsíčně, tak po změně odvede na dani o 275 korun méně. Podle ní ministerstvo chtělo přistoupit k tomuto kroku až v momentě, kdy si to bude moci z hlediska státního rozpočtu dovolit. A to podle jejích slov nyní lze. „Dobře daně vybíráme,“ odůvodnila a zdůraznila, že se očekává čtyřprocentní růst daní.

„Musíme to kompenzovat OSVČ,“ vysvětluje dále Schillerová. Podle ní se dlouho hledal způsob, a toto by podle ní mohla být cesta. I živnostníkům sice daň z příjmu vzroste, z 15 procent na 19 procent, ale to by měla kompenzovat úleva v podobě započítání tří čtvrtin pojistného do výdajů. Například u advokáta s měsíčním příjmem 140 tisíc bude podle ní úleva činit asi 2 600 korun.

S ohledem na Brexit také současně zmínila, že v této chvíli lze očekávat, že Česká republika po roce 2020 kvůli britskému odchodu z EU zvýší své každoroční příspěvky do unijního rozpočtu. „Jednání začala, uděláme vše pro to, abychom platili co nejméně,“ řekla. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…