Vláda schválila novelu upravující otevření účtu v celé EU

24.02.2016 11:41

Vláda dnes schválila novelu zákona o platebním styku, která má umožnit všem spotřebitelům z EU otevření základního platebního účtu v kterémkoli členském státě unie. Informovalo o tom tiskové oddělení vlády. Zákon, který je reakcí na požadavky EU, také zavádí jednotný postup při změně účtu a umožní porovnat cenu služeb. Zákon rovněž zavádí do českého právního řádu nařízení EU o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce.

Vláda schválila novelu upravující otevření účtu v celé EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Hlavními přínosy navrhované úpravy jsou především posílení postavení a ochrany spotřebitele na finančním trhu a zajištění jeho větší informovanosti,“ uvedlo ministerstva financí.

Novela počítá s tím, že v Česku budou základní platební účet spotřebitelům nabízet banky a zahraniční banky, které mají pobočku na území ČR. MF navrhuje ze zákona vyjmout Českou národní banku. Ta je sice oprávněna poskytovat platební služby, ale nevede platební účty veřejnosti.

Z povinnosti nabízet základní účet by měla podle návrhu vyňata také spořitelní a úvěrní družstva, protože ta jsou oprávněna přijímat vklady pouze od svých členů.

Základním platebním účtem je takový účet, u kterého může spotřebitel alespoň vybrat hotovost a převádět a připisovat na něj peníze. „Vycházíme ze skutečnosti, že ustanovení mají sloužit k ochraně spotřebitele jako slabší smluvní strany. Z tohoto důvodu se navrhuje neaplikovat část zákona na podnikatelské účty, neboť podnikatele nelze považovat za slabší smluvní stranu,“ uvedlo MF.

Návrh dále počítá s tím, že banky budou nově povinny používat ve svých sazebnících a obchodních podmínkách jednotnou terminologii. Před uzavřením smlouvy o založení bankovního účtu budou také spotřebitelé dostávat standardizovaný dokument, v němž bude uveden výčet poplatků, které banka v souvislosti s platebním účtem požaduje. „Díky tomuto dokumentu budou moci spotřebitelé snáze porovnávat jednotlivé nabídky. Kromě toho každoročně obdrží souhrnný přehled všech poplatků, které za předcházející rok své bance v souvislosti s platebním účtem zaplatili,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

EU schválila, že u transakcí prováděných debetními kartami bude strop nově činit 0,2 procenta z placené částky, u transakcí kreditními kartami 0,3 procenta. Strop se bude týkat přeshraničních i domácích plateb kartou. Omezení poplatků má přinést roční úsporu 730 milionů eur (20 miliard Kč) u spotřebitelů a šest miliard eur (163,6 miliardy Kč) u obchodníků.

„Česká republika musí do dvanácti měsíců ode dne vstupu nařízení v platnost zavést sankce za porušení nařízení a určit příslušné orgány, které budou oprávněny vykonávat dohled nad dodržováním povinností stanovených tímto nařízením,“ uvedlo MF v předkládací zprávě.

Směrnice o platebním účtu by měla být do českého právního řádu zavedena podle EU do 18. září 2016 a o mezibankovních poplatcích do června 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…