Vládní expert: Anarchie, ohrožení demokracie. Konec státu. Za měsíc, víc lidé nevydrží

02.03.2021 7:24

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal odmítá být novou tváří vlády Andreje Babiše (ANO) pro boj s epidemií. Místo toho, aby nahradil Romana Prymulu, se rozhodl popsat, co se během covidového roku nepovedlo a vydal důrazné varování. Už nemáme čas experimentovat, sdělil vládě. „Pokud budeme nadále dělat kompromisy, tak se za slibovanou dobu nedostaneme tam, kam se má. Pak nebudeme mít důvěru lidí a dojde k anarchii,“ řekl jasně Smejkal.

Vládní expert: Anarchie, ohrožení demokracie. Konec státu. Za měsíc, víc lidé nevydrží
Foto: Archiv P. Smejkala
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

Epidemiolog pro CNN Prima News popsal několik problémů, se kterými se vláda nedokázala popasovat celý covidový rok.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

„Komunikace je jeden problém. Další věc je načasování opatření, které bylo v první vlně výborné, ale v těch dalších už nebylo. A pak je to z mého pohledu takovéto pozdní přicházení s věcmi, kteří už jinde ve světě byly běžné. My jsme z mého pohledu přišli s testováním, myslím v masivní míře, konkrétně to antigenní, my jsme velmi pozdě přišli s těmi sekvencemi mutací viru a divili jsme se, že nám to v lednu neklesá, jak to klesat mělo. My jsme pořád řešili, aby nás to moc nestálo a ono nás to stojí mnohem víc, když to načasujeme pozdě,“ konstatoval Smejkal s tím, že v sousedních zemích se drží rad odborníků, zatímco Češi se snaží hledat nějaké své cesty a to se nám pak nevyplácí.   

Apeloval na vládu, že by měla mluvit jedním hlasem. Na vládě se mohou ministři hádat, ale pak mají mluvit jedním hlasem. Také mělo být jasné, o názory kterých odborníků se opíráme, aby se vědělo, že ti a ti odborníci radí to a to a ministr poté nahlas řekne, že akceptuje třeba 2 opatření ze 3, protože si je vědom toho, že to třetí opatření politicky na vládě neprotlačí.

V tuhle chvíli je podle Smejkala naprosto nezbytné masivně testovat ve firmách. Buď jednou týdně PCR testy, nebo dvakrát týdně antigenní testy. A firmy, které takto testovat nebudou, musí podle Smejkala zkrátka zavřít. Vedle toho by co nejvíc firem mělo využívat home office. Jenže velké testování ve firmách má začít až za několik dní a to je velký problém. „Bez testování to v tuhle chvíli fakt nejde,“ poznamenal Smejkal.

Podle Smejkala by politici měli vzít v potaz, že epidemická čísla musí srazit rychle. „Protože lidé už to dlouho nevydrží, vydrží to maximálně do Velikonoc, bych řekl,“ zvedl epidemiolog varovný prst. „Pokud dodržíme opatření, což bude především masivní testování a všechno ostatní pojede v režimu velmi přísného lockdownu, tak se do těch Velikonoc můžeme dostat k nějakým číslům, která nás uklidní a pak se můžeme dostat k nějakému fázovanému rozvolňování, jako ve Velké Británii."

„Pokud se to nestane, tak si myslím, že veškerá důvěra lidí bude pryč, protože za tu slibovanou dobu se nedostaneme tam, kam chceme. Pak si lidi řeknou ‚vy si z nás děláte legraci. My jsme na těch číslech, jako jsme byli na začátku, tak k čemu ten lockdown byl‘. A tohle teda nechceme, protože pak už tu důvěru nemáme vůbec žádnou a můžeme se dostat k tomu, že tady dojde k úplné anarchii a budeme opravdu žít v zemi, kde myslím, že může být ohrožena i demokracie, protože lidé přestanou věřit ve stát,“ bil na poplach Smejkal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…