Vokřál se zlobí. V Brně na něj prý spáchali podraz

09.10.2018 18:02

Primátor Brna a lídr brněnské kandidátky ANO Petr Vokřál označil vznik koalice ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Pirátů za podraz. Řekl to dnes novinářům. Už byla domluvená koalice vítězného ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Vokřál uvedl, že je lidsky velmi zklamaný. Zprávu přinesla ČTK.

Vokřál se zlobí. V Brně na něj prý spáchali podraz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

Myslel si, že širší koalice může Brno posunout dál. ANO by stačilo vytvořit koalici s ODS a měla by většinu v zastupitelstvu, nabídlo ale možnost vzniku širší koalice i s dalšími partnery.

ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD oznámily dohodu na vzniku koalice v pondělí večer. Dnes se ale situace obrátila a koalici oznámila ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD, přičemž Vokřála má v primátorském křesle nahradit jednička ODS Markéta Vaňková. Koalice bude mít 33 mandátů z 55, v opozici skončí ANO a SPD.

Vokřála krok vyjednávacích partnerů překvapil. Podle něj ODS podlehla mámení mít primátorku. „To je asi jediná věc, které rozumím,“ uvedl Vokřál. Překvapený byl z lidovců, se kterými nyní pracoval v koalici a nabízel jim možnost účasti i na nové koalici, přestože jejich hlasy k většině nepotřeboval. „Je to pro mě varování i s tím, že jsme s nimi nebyli schopni najít shodu ani na kraji po krajských volbách,“ připomněl Vokřál jednání před dvěma roky, po kterých ANO vytvořilo koalici raději s ČSSD a dalšími partnery než s KDU-ČSL, která požadovala po vítězném ANO funkci hejtmana.

Vokřál uvedl, že ještě dnes jednal se zástupci KDU-ČSL a ČSSD a dnes měl podepsat dohodu o koalici s dalšími partnery v 16:00. Už na to ale nedošlo. „Je to pro nás lidské zklamání. My jsme chtěli koalici bez velkých opozičních problémů, lidovci dělali vše pro zlepšení své pozice. Ale i tak mě to nejvíce mrzí asi od ODS, protože kdybychom chtěli, mohli jsme udělat koalici s KDU-ČSL a s Piráty, ale slíbili jsme si s ODS, že to uděláme spolu,“ řekl Vokřál.

Doplnil, že není schopen se s takovým chováním charakterově smířit. „Já nepláču, nejsem politik a dokážu se uživit i jinak. Měli jsme ale nachystanou koalici a věřil jsem, že s ní můžeme Brno posunout dál,“ uvedl Vokřál.

Komunální volby vyhrálo v Brně ANO, které získalo 18 mandátů. Druhá byla ODS s podporou Svobodných a ziskem 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL má osm mandátů, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…