Voliči chtějí Rajchla ve Sněmovně. Ten už chystá velkou věc. Oznámeno

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
06.11.2023 20:22 | Monitoring

Jindřich Rajchl (PRO) je spokojený s výsledkem posledních několika volebních průzkumů, podle nichž by se jeho strana měla dostat do Poslanecké sněmovny. „Já těm průzkumům až tak nevěřím, ale většina nám přidává, když u tří ze čtyř posledních průzkumů rostou naše preference,“ uvedl potěšený Rajchl. Podle průzkumu agentury SANEP by strana PRO mohla získat 5,8 % hlasů. Rajchl by dle svých slov ve Sněmovně prosadil sektorovou daň na velké nadnárodní společnosti, které letos na dividendách z České republiky vynesli 286 miliard korun.

Voliči chtějí Rajchla ve Sněmovně. Ten už chystá velkou věc. Oznámeno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda PRO Jindřich Rajchl

Jindřich Rajchl ve svém pravidelném reportu na facebookovém profilu kritizoval provládní novináře, podle kterých strana PRO slábne, jak tvrdí jeden z průzkumů. „Novináři tvrdí, že strana PRO slábne, že Rajchl slábne, ale já jsem teď byl ve Varnsdorfu, kde jsem měl více lidí na náměstí než měla paní Pekarová Adamová na facebooku při návštěvě v Liberci, což je mnohem větší město. Ona tam měla asi 8 sdílení, z toho dva si z ní stejně jen dělali srandu. Takže pokud tady někdo slábne, je to KDU-ČSL, je to TOP 09, je to STAN, organizace, která by měla být soudem zrušena, já jsem na to dával trestní oznámení,“ uvedl Rajchl.

Tomu dává za pravdu nejnovější průzkum agentury SANEP, podle níž by se strana PRO dostala do Poslanecké sněmovny se ziskem 5,8 % hlasů. Hnutí STAN by se ještě také dostalo do Sněmovny se ziskem 5,6 % a mimo sněmovní lavice by zůstala TOP 09 (4,7 %) a KDU-ČSL (3,6 %). Volby by suverénně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,1 % hlasů.

„Já těm průzkumům až tak nevěřím, ale většina nám přidává, tak nemůžete říct, že nějaká strana slábne, když u tří ze čtyř posledních průzkumů rostou naše preference,“ dodal Rajchl.

Ten se mimo jiné věnoval tématu odlivu dividend z České republiky, což je podle něj klíčové téma pro růst české ekonomiky. „Pojďme se podívat na věc, která podle mě úplně nejvíc trápí českou ekonomiku, a to jsou ty slavné dividendy, které odcházejí z České republiky. Letos podle oficiálních čísel odchází 286 miliard korun, to je o 61 miliard více než loni. Zisky zahraničních společností v České republice vzrostly o 19,5 procenta. Zahraniční společnosti tady vydělaly o 60 miliard více a vaše reálné mzdy klesly o 8 %. To není normální situace a jediné, co udělá vláda, ne že sáhne na ty zahraniční zisky, ale sáhne na peníze vám, zvýší daně,“ kritizoval Rajchl s tím, že zahraniční společnosti vydělané peníze neinvestují u nás, ale berou si je pryč a Česká republika chudne.

Pokud by strana PRO sestavovala rozpočet, tak by toto změnila a mnoho dalšího. „My bychom vzali peníze z ministerstva války, kde sedí paní Černochová, tam by byly jednoznačné škrty. Zejména bychom nezvyšovali daňovou zátěž pro české občany, vrátili bychom důchodcům zákonnou valorizaci, hned by dostali těch 19 miliard, protože to je nedůstojné, abychom jim brali peníze v současné situaci,“ vypočítával předseda strany PRO.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…