Vondra se do politiky možná ještě vrátí. Má ambice, ale i spoustu nepřátel

30.11.2012 17:32

POLITOLOGOVÉ Uprostřed tohoto týdne se jedenapadesátiletý Alexandr Vondra rozhodl rezignovat na svůj post ve vládě. Zda se ale nad ním voda české vrcholné politiky uzavřela definitivně, se teprve uvidí. Na miskách vah je jeho fascinace politikou a mocí, na druhé straně existence těch, jimž svým působením na ministerstvu obrany zkřížil plány.

Vondra se do politiky možná ještě vrátí. Má ambice, ale i spoustu nepřátel
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Alexandr Vondra

Pět let ve třech různých vládních funkcích má za sebou Alexandr Vondra. Po epizodních čtyřech měsících ve funkci ministra zahraničních věcí v první vládě Mirka Topolánka následovaly dva roky a čtyři měsíce v pozici prvního místopředsedy vlády pro evropské záležitosti ve druhé Topolánkově vládě a začátkem prosince se uzavře po dvou letech a pěti měsících jeho mise v čele ministerstva obrany.

Jde pro jedenapadesátiletého exsenátora o definitivní konec v domácí vrcholové politice? Nebo v ní ještě signatář a později mluvčí Charty 77, zahraničně-politický poradce prezidenta Václava Havla, náměstek ministra zahraničních věcí z let 1992-97, český velvyslanec v USA v období 1997-2001 a vládní zmocněnec pro přípravu summitu NATO v Praze neřekl poslední slovo a můžeme se za čas dočkat jeho návratu na politické výsluní?

Inteligentní bojovník se zajímavou minulostí

Podle politologa Lukáše Jelínka by Alexandra Vondru mohlo do budoucna zvýhodňovat to, že v ODS je slabá personální nabídka. „Navíc on je bojovník, člověk, který má velmi silný tah na branku. Dobře se také orientuje v zahraničně-politické i bezpečnostní oblasti, což jsou všechno věci, které by ho mohly předurčovat k návratu. Navíc se jedná o člověka se zajímavou minulostí a o člověka velmi inteligentního,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Podle něj prokázal Vondra schopnost bojovat už před listopadem 1989, nebo když se zasazoval za umístění amerického radaru na českém území proti většině veřejného mínění, nebo když bojoval za svoji pozici uvnitř ODS, která nebyla jasná ani předem daná. „Bojovný typ určitě je, možná až příliš. Vůbec se nekouká, co se děje kolem něj, nezajímají ho nálady veřejnosti. Zajímá ho jenom cíl, kterého chce dosáhnout. A myslím si, že pokud si v budoucnu podobný cíl vytýčí, tak za ním půjde jako buldok. To je pro něj typické,“ tvrdí Lukáš Jelínek.

Mocichtiví spolustraníci ho už ke stranickému vrcholu nepustí

„ODS sice nemá mnoho šikovných a nadějných politiků, ale ten moravský rezervoár, do kterého se pořád chodí pro nové a nové tváře, které se objevují ve vládě i ve vedení strany, je bezedný. Tam je tolik mocichtivých a funkcíchtivých osob, že s nimi v budoucnu nebude moci pan Vondra soupeřit,“ namítá pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil s tím, že se nedomnívá, že by kauza ProMoPro už pro Vondru skončila. „Ta se může kdykoli obnovit a použít jako argument pro to, kdyby pan Vondra měl zájem nebo byl nějakou skupinou žádán, aby se vrátil do politiky,“ dodává.

„Dnes už se často zapomíná na průšvihy devadesátých let, stejně tak se může časem zapomenout na kauzu ProMoPro, byť třeba nebude dotažena k nějakému jasnému závěru,“ myslí si Lukáš Jelínek, byť očekává, že se tyto šrámy budou Alexandrovi Vondrovi už vždy připomínat. „Bude proto záležet, jak moc silnou hroší kůži má, pokud se bude jednoho dne chtít znovu vrátit, aniž by došlo k jasnému pokání za to, co se odehrálo na pozadí českého předsednictví EU,“ upozorňuje Lukáš Jelínek.

Na penzi je ještě brzy, zatímco fascinace politikou přetrvává

Nevylučuje ani to, že čerstvý odchod z ministerského postu může být snahou Alexandra Vondru někam uklidit a ať už po příštích nebo po dalších volbách ho v nějaké souvislosti zase oprášit. „Patří totiž ke střední generaci politiků, která nemusí ještě zdaleka odcházet do penze. A navíc je to člověk, kterého politika a moc podle mě docela fascinuje. Takže čekám, že i z jeho strany bude nejspíš nějaká poptávka po návratu,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Podle Zdeňka Zbořila proti Vondrovu comebacku hovoří i oslavné řeči prezidenta i premiéra, protože ani Václav Klaus, ani Petr Nečas se nikdy v minulosti neprojevili jako příliš dobří vizionáři. „Nejde jen o stranické šiky v ODS, ale on má ještě spoustu důležitějších nepřátel. To jsou ti, kterým sáhnul na zoubek, když se stal ministrem obrany. Ti, co prodávali zbraně za nějaké nekontrolované peníze, tak ti tady stále ještě budou, i když Alexandr Vondra už tady nebude. A kdyby se chtěl vrátit, tak by mu jistě někdo to břevno přes cestu položil,“ nevěří Zdeněk Zbořil ve Vondrův návrat.

V mezinárodním měřítku na rozdíl od Kavana ničeho nedosáhl

„V domácí vrcholové politice skončil. To by tady muselo dojít k velkému třesku, ale pokud to půjde takhle dál, tak ODS je na sestupné trajektorii, na které by ani Alexandr Vondra nemohl působit jako nějaký reformátor nebo někdo, kdo by pád zastavil. A pokud jde o evropské struktury, nesmíme brát vážně informace z MF Dnes nebo Lidových novin a podle nich se domnívat, že to je nejúspěšnější český politik v diplomacii nebo mezinárodní politice,“ zpochybňuje Zbořil spekulace, podle nichž by za rok mohl Vondra stanout v čele NATO.

Připomíná, že Alexandr Vondra to vždy dotáhl jen na funkci, kam ho vyslala Česká republika. „Zatímco třeba vysmívaný Jan Kavan se stal předsedou Valného shromáždění OSN dokonce proti vůli některých českých politiků. A nikdo o něm nemluví jako o možném navrátilci do české politiky. Politici mají specifický životní rytmus a jakýkoli comeback, i když není vyloučen, je vždy velmi obtížný. Málo platné už jen po roce by přišel do jiné situace, s níž už nebude mít kontakt,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil úskalí Vondrova návratu.

Pro kariéru zvolil machiavelistický postup přes ODS

„Je významným mužem Listopadu, a i když byl mladý, byl u všech důležitých jednání po boku Václava Havla. Možná se domníval, když se rozhodl pro politickou kariéru prostřednictvím ODS, že postup bude stejně machiavelistický, jako kdysi postupoval Václav Havel, když se chtěl stát prezidentem. Dobře znal jeho politiku a i když by možná rád šel v jeho stopách, tak pokud u nás potrvá přímá volba prezidenta, tak v nejbližších letech nemá žádnou šanci,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…