Přišel čas, abych odešel, připustil Vondra. Na svou práci ministra je ale pyšný

29.11.2012 17:34

Dnes by se prý v kauze Promopro zachoval více obezřetně, jinak se ale za práci ve svém rezortu nemá za co stydět. V rozhlasovém pořadu 20 minut Radiožurnálu to prohlásil odstupující ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Přišel čas, abych odešel, připustil Vondra. Na svou práci ministra je ale pyšný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

 

„Politika je někdy krutá. Přišel ale čas, abych své místo přenechal svému nástupci,“ povzdechl Vondra. Práci s vojáky a armádou České republiky vykonával prý velmi rád. Připomněl, že se mu podařilo snížit schodek jeho rezortu a že armáda má nejvyšší důvěru obyvatel v historii.

Politická práce je podle něj práce nekonečná. „Myslím si, že za těch 2,5 roku práce se nemám za co stydět. Byla to pro mě čest pracovat ve veřejné službě,“ zhodnotil kladně své působení v roli ministra obrany. Vyzdvihl také nový systém nákupů, který v rezortu zavedl a díky kterému se podařilo ušetřit nemalé finanční prostředky. Velmi si prý váží zejména dnešního ocenění z úst prezidenta Václava Klause.

Lidé mu přestali věřit

„U voleb jsem si otestoval, že nemám dostatečnou podporu,“ uvedl důvod své rezignace. Přiznává, že nejvíce ho poškodila aféra Promopro. „Dnes bych vše lépe ohlídal. Ale zkrátka byla těžká doba,“ pronesl.

Co se týče budoucnosti armády, měla by i po jeho odchodu pokračovat stejnou cestou, jakou nastolil on. Zdůraznil zejména klíčovost transparence v nominacích na jednotlivé posty, jasná pravidla kariérního postupu a vymýcení protekce.

V NATO prý působit nebude

Spekulovat, kdo by mohl nastoupit na jeho místo do čela rezortu obrany, ale odmítl. „To se na mě nezlobte, to není otázka na mě,“ popřel jakékoliv dohady s tím, že nehodlá stěžovat Nečasovi jeho práci. Nepochybuje však prý o tom, že jeho nástupce bude velmi schopný a dobře se o ministerstvo postará.

Ozývají se hlasy, že by se Vondra mohl stát generálním tajemníkem NATO. „To je to poslední, na co bych myslel,“ zamítl tyto domněnky. Uplynulých šest let byl prý v jednom kole a jediné, co si přeje, je na chvíli vydechnout. Do budoucnosti tedy zatím příliš nehledí, ale ví, jaké požadavky by jeho další práce určitě měla splňovat. „Je pro mě důležité, aby moje práce měla smysl a měl jsem z ní dobrý pocit,“ nechal se slyšet Vondra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…