Vrchní vakcinátor: Dozor nad lidmi! Vakcína je horší, než jsem čekal

03.11.2021 7:02

Profesor Roman Chlíbek z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany má za to, že vakcíny chrání očkované po kratší dobu, než se předpokládalo. „Přece jenom jsem se domníval, že účinnost bude alespoň roční a že se k přeočkování dostaneme až za rok,“ uvedl Chlíbek.

Vrchní vakcinátor: Dozor nad lidmi! Vakcína je horší, než jsem čekal
Foto: Screen ČT24
Popisek: Profesor Roman Chlíbek v ČT

Šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek v rozhovoru pro Lidové noviny poznamenal, že odborníci vlastně přesně neví, proč najednou tak rychle vyskočily počty nově covid pozitivních.

Obecně prý platí, že je to dáno ročním obdobím, na podzim a v zimě se koronaviru evidentně daří lépe než na jaře a v zimě, a pak je to prý také tím, že v České republice není proočkováno ani 60 procent dospělé populace, což je velký problém. Profesor Chlíbek očekával, že se přes léto dostaneme nad 70 procent. V létě jsme podle jeho názoru jednoznačně promarnili šanci předejít tomu, co se děje dnes.

„Mladí a mladší dospělí uvěřili, že se jich nákaza netýká a že jim covid nemůže ublížit. Nikdo bohužel příliš neslyšel na to, že by se měl nechat očkovat kvůli tomu, aby chránil své okolí. Mnozí spíše hledali osobní benefit, a když ho tam nenašli, raději počkali. Řekli si, že uvidí, že se epidemie zklidní, situace se zlepší a oni nebudou muset na očkování. To byla zásadní chyba. Tím pádem jsme se dočkali takového podzimu,“ pravil Chlíbek.

Do třetice všeho zlého navíc řada lidí již odmítá dodržovat opatření, nosit respirátory v městské hromadné dopravě, v obchodech či dodržovat rozestupy a vláda Andreje Babiše (ANO) od léta loňského roku nenašla způsob, jak lidi více motivovat k dodržování opatření.

„Pořád se vymlouváme na to, že to sice nařídíme, ale chybí dohled. Nákaza se navíc přesunula více mezi děti a v dětských kolektivech se obecně všechny respirační nemoci šíří daleko rychleji. To vidíme i u chřipky. Toto všechno se nasčítalo a je to důvodem, proč epidemie raketově vystřelila... Prvotní nárůsty ukazovaly spíše na optimistické scénáře. Epidemie šla pozvolna nahoru, pak to najednou z ničeho nic strmě vylétlo, to byl trochu šok. Já tomu přičítám výše zmíněné faktory,“ shrnul situaci profesor Chlíbek, jinak též předseda České vakcinologické společnosti.

Ale podle Chlíbka to není jen o podzimu a neočkovaných občanech. Další velký problém vidí v tom, že vakcína chrání naočkované lidi po kratší dobu, než se čekalo.

„Účinnost klesá po šesti měsících od druhé dávky. Přiznám se, že ani já jsem to nečekal. Přece jenom jsem se domníval, že účinnost bude alespoň roční a že se k přeočkování dostaneme až za rok. Šest měsíců je poměrně krátká doba a konec účinnosti u velké skupiny lidí přišel zrovna teď. Zejména senioři byli očkováni v únoru, když si k tomu přičteme půl roku, tak jsme na devátém, desátém měsíci v roce. Ochrana u nich přestala fungovat, a to hraje také roli,“ upozornil Chlíbek s tím, že takto krátká ochranná doba vakcíny je pro něj nepříjemným zjištěním.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…