Všichni budou vidět, že Češi letí na Tchaj-wan, vykládal na ČT Vystrčil. A přidal další ostrá slova o „čínském dopise“

04.08.2020 22:30

Návštěva Tchaj-wanu, na kterou se chystá předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (ODS), bude zřejmě nejsledovanější zahraniční cestou letošního roku. V pořadu Interview na ČT24 řekl, v jaké fázi jsou přípravy této cesty, kdo má o cestu zájem a zda nátlak kvůli misi polevuje, či nikoliv. A zda má k dispozici bližší informace o vzniku čínského dopisu.

Všichni budou vidět, že Češi letí na Tchaj-wan, vykládal na ČT Vystrčil. A přidal další ostrá slova o „čínském dopise“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Pokud vše půjde podle plánu, na Tchaj-wan by měl Vystrčil odletět 29. srpna na šest dní. „Delegaci máme již plnou. Přihlášeno je více než 40 podnikatelských subjektů,“ přiblížil. „Dále jedou i zástupci vědeckovýzkumné a akademické sféry, včetně zástupců Senátu. Noví politici žádní nepřibyli,“ podotkl.

Stále platí, že ho na Tchaj-wan doprovází i manželka zesnulého předsedy Senátu Věra Kuberová. „Jsem za to rád, že jede. Má pozvání od tchajwanské strany, která bude její cestu hradit. Vzhledem k odkazu Kubery je to dobře. Jsme jí za to vděčný,“ řekl druhý nejvyšší ústavní činitel ČR.

Jsou dnes jasnější podrobnosti o tom, co předcházelo smrti Jaroslava Kubery? „Z hlediska toho, kdo byl autorem čínského dokumentu, jsme se zastavili na tom, že Hrad, resp. kancelář prezidenta, odmítla říct další podrobnosti. Vznikla i spekulace, že mohl být kanceláří prezidenta text dokumentu objednán,“ zmínil Vystrčil.

„Evidentně s čínským dokumentem bylo pracováno nestandardně. Pokud to byl dopis v obálce, adresovaný Kuberovi, tak je podivné, že tím pošťákem byl vybrán právě Hrad,“ neskrýval Vystrčil pochybnosti.

Vystrčil už, podle svých slov, vyčerpal všechny své možnosti, aby zjistil, jak to s čínským dokumentem skutečně bylo. „Pokud se najednou někdo nerozhodne promluvit, tak se už nic moc dalšího nedozvíme. Ani s tím nepočítám...“ krčí rameny.

Údajně vyjednává o letu komerční linkou. Vystrčil vyvrátil, že by mu bylo naznačeno, že na vládní letoun má v takovém případě zapomenout: „Je to vyloženě z praktických důvodů. Vládní letka velmi dobře spolupracovala, ale v případě vládní letky bychom museli mezipřistát a jít do karantény. Celé by to ztratilo smysl. Tohle je rychlejší, a šlo i o kapacitní důvody,“ vyloučil snahy Hradu tímto cestu na Tchaj-wan zkomplikovat.

„Jsme přesvědčen, že to, že na Tchaj-wan přilétá zahraniční výprava z Česka, budou všichni vědět,“ odvětil na otázku, zda nelituje, že na Tchaj-wan přiletí letounem bez státního znaku České republiky.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Vystrčil sdělil, že cítí určité tlaky během přípravy této cesty: „Je to výjimečná cesta, samozřejmě, že nějaký tlak na sobě cítíte. Já jsem ale už hodně otlučený a zvyklý. Tedy mimořádné tlaky necítím. Vím, kdo má jaký názor a jak silně je schopen jej projevit. Politici mě, někteří, veřejně vyzývají, abych nejezdil, někteří dokonce to různě komentují, hlavně současný i minulý prezident,“ zmínil.

Jiní ho naopak v této cestě podporují. „Velmi si vážím podpory českého Senátu,“ podotkl Vystrčil, s tím, že rozhodnutí měnit nebude, jelikož je přesvědčen, že je správné a prospěšné pro Česko i pro Tchaj-wan. Argumentace, která hovoří pro tento let, je dle jeho slov jasná a srozumitelná.

„Vnitřní rozpor ohledně této cesty už mám za sebou. Jsem smířen s tím, že to nemůže být nikdy tak, že se mnou musí všichni souhlasit. Pokud chcete dlouhodobě dělat politiku tak, že chcete být důvěryhodný, měl byste se rozhodovat podle toho, co je správně, zejména v obhajobě základních hodnot a principů, na kterých naše země funguje. A nikoliv podle toho, kolik lidi vám bude tleskat, a kolik na váš bude pískat,“ dodal předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…