Všimněte si toho jazyka... Fialu dohnala jeho vlastní minulost. Vytaženo z archivu

06.07.2023 18:59

MONITORING SÍTÍ Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová už Fialovi nevěří ani pozdrav. Ve facebookovém příspěvku připomněla jeho výrok z roku 2016 o migračních kvótách. Tehdy lidi, kteří je prosazovali, odsoudil s tím, že nemají zdravý rozum a nemají úctu k suverenitě národů. Obrat premiéra Fialy se během let konal nejen ve vztahu ke kvótám, ale k celé Evropské unii. Tehdy byl názoru, že „bruselské recepty“ nefungují.

Všimněte si toho jazyka... Fialu dohnala jeho vlastní minulost. Vytaženo z archivu
Foto: Twitter
Popisek: Premiér Petr Fiala hovoří na konci školního roku k žákům a studentům a slibuje do budoucna lepší české školství

V příspěvku na facebooku připomněla senátorka Jana Zwyrtek Hamplová výrok Petra Fialy (ODS) z roku 2016 o kvótách na člověka a o imigrační strategii Evropské unie. Tehdy prosazovatele kvót měl za lidi postrádající zdravý rozum, kteří jednají proti zájmům evropské civilizace. „Nenechme si nikým namluvit, že státy, které nechtějí kvóty, jsou nesolidární a protievropské, že lidé, kteří odmítají kvóty, jsou nehumánní a sobečtí nacionalisté. Je to přesně naopak: prosazovatelé kvót ztratili nejen zdravý rozum, ale i úctu k lidem, k hodnotám, k suverenitě národních společností, k lidské důstojnosti a jednají proti zájmům evropské civilizace," upozornila Hamplová na útržek z Fialova blogu z 2. května 2016.

Dodala, že za tu dobu Fialovi stihly narůst vlasy a ve svých názorech zcela otočil. Měl by dle jejího názoru říci, čí názory skutečně nyní prosazuje. „Mezitím mu narostly a zhnědly vlasy a zcela otočil… V koho dresu, když Česká republika to evidentně není, by měl konečně přiznat... Našemu premiérovi nelze věřit už ani pozdrav…“ napsala Hamplová.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí
Ve stejném blogu, ze kterého Hamplová čerpala, řekl Fiala že „kvóty jsou socialistickým receptem, jak řídit společnost“ a že „v praxi ani nefungují“. „Pokud je někdo někam náhodou podle kvót přesídlen či přemístěn (všimněme si už toho jazyka!), tak se zase sbalí a jde tam, kam chce, protože může. Sekundární migraci v rámci otevřeného schengenského prostoru ještě ani v Bruselu zabránit neumí. A tak by se dalo pokračovat. Nejde ale jen o to, že kvóty v praxi nefungují,“ napsal Fiala před 7 lety s tím, že tváří v tvář institucionálnímu tlaku a „mašinerii prosazované socialistickými elitami“ lze podlehnout dojmu, že kvóty jsou dobré – není to však pravda.

Nedávno Fiala podpořil migrační reformu, která zavádí tzv. povinnou solidaritu. Dohoda ministrů vnitra Evropské unie na migrační reformě je dle jeho slov rozumná a v souladu s dlouhodobými zájmy České republiky.

Fialovou změnou postojů k Evropské unii i ohledně dalších témat se zabýval i Petr Hlávek s Tomášem Břicháčkem v komentáři zveřejněném na stránkách Institutu Václava Klause. „Premiérovo souznění s Bruselem paradoxně přichází v době, kdy se evropská integrace propadá do nejbídnějšího stavu v celých svých dějinách. Unijní orgány se vymkly kontrole. Integrace v jejich pojetí zmutovala do bezhlavé centralizace, všudypřítomné regulace a ideologizace,“ stojí v komentáři, a že Evropská unie navíc zájmům občanů České republiky nikdy nebyla vzdálenější.

V tomto komentáři byly také připomenuty některé Fialovy výroky z doby mezi léty 2010 až 2016. „Potřebujeme, aby čeští zástupci reprezentovali Českou republiku v Bruselu, a ne Brusel v České republice,“ je jeden z výroků, který by dnes asi už znovu neopakoval.

A není to zdaleka jediná kritika na adresu Bruselu z úst nynějšího premiéra. Bruselské recepty dle jeho slov zkrátka nefungují. „Kdekdo se zaklíná Evropou, spoléhá na nějaké bruselské recepty. Znáte nějaký, který opravdu funguje? Já tedy ne. Když se něco nedaří, tak je to proto, že jsme ještě málo evropští. Zajímavé ale je, že to, co funguje na národní úrovni, na úrovni Bruselu selhává,“ řekl před lety Fiala. A podle autorů komentáře jsou Fialova nynější slova, kdy ve svém postoji k Evropské unii zásadně obrátil, pouze „klamným PR“ – Unie totiž žádnou změnou za tu dobu neprošla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…