Vyhazovat miliardy za F-35? Prezidentský kandidát Diviš vybral jiný typ zbraní, o kterých se nahlas nemluví

22.12.2022 18:25 | Ze sítí

Měli všichni prezidentští kandidáti při kontrole podpisů rovné podmínky? Proč by měl ministr vnitra Rakušan odstoupit? Mají v České republice cvičit ukrajinští vojáci? S moderátorkou Janou Bobošíkovou byl ve studiu pořadu Aby bylo jasno ekonom, prezidentský kandidát Karel Diviš.

Vyhazovat miliardy za F-35? Prezidentský kandidát Diviš vybral jiný typ zbraní, o kterých se nahlas nemluví
Foto: Reprofoto: Interview ČT24
Popisek: Karel Diviš

„Je to smutné. Myslím si, že Česká republika je jednou z nejvyspělejších zemí v Evropě a na světě a takovéto věci by se dít neměly, ale přiznám se, že víc jsem to zatím nezaznamenal, protože jsem ráno vstal a rovnou šel k vám do studia,“ vyjádřil se úvodem Diviš k výroku ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), jenž hovořil o nedostatku chybějícího Nurofenu.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Dále se pak hovořilo o tom, jak byl Diviš nejprve z kandidatury vyřazen, následně jej do hry vrátil Nejvyšší správní soud. Diviš nyní volá po hlavě ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Vědělo se, že nastane prezidentská volba, že se budou sbírat podpisy, ti kandidáti, nejenom já, kteří sbírali ty občanské podpisy, byli známí, tak si myslím, že ministerstvo – a kdo je zodpovědný za ministerstvo, samozřejmě že pan ministr – mělo předpokládat, že to bude nápor na ty pracovníky, že těch podpisů bude hodně, a myslím si, že to nezvládli, tak ten systém sice je nastavený špatně, ale to je také poněkolikáté. Tak si myslím, že když je to potřetí, mělo to být zvládnuté lépe, ať si pan ministr říká, co chce,“ podotkl Diviš. „Nejde o tu jeho hlavu, jde o to, aby se skutečně ten systém do budoucna nastavil tak, aby tyhle trapné situace nenastávaly,“ dodal.

Následně se hovořilo o jeho programu. „Bod, o kterém si myslím, že nikdo nemluví, je vlastně elektronická armáda. Všichni mluví o tom, že bychom měli nějakým způsobem přispívat dvě procenta HDP na zbrojení. S čímž já souhlasím. A já si myslím, že je špatně nakupovat nejnovější F35 a vyhazovat miliony a miliardy korun za něco, co sice jako bude pěkné, ale dneska se ty války už vedou jinak. I na tom ukrajinsko-ruském konfliktu je vidět, že potřebujete drony, bezpilotní systémy, kyberbezpečnost a tak dále. Takže to je jeden bod, který si myslím, že mě odlišuje,“ sdělil, co jej podle něj odlišuje od ostatních kandidátů. 

„Potom návrat k Baťově principu. To znamená propojení municipality s nějakým regionálním školstvím, propojení s lokálními firmami, tak aby vlastně vznikl dlouhodobě udržitelný a prosperující život nejenom v Praze, v Brně, ale i v těch menších městech,“ řekl dále Diviš. Jako stěžejní pak vnímá také školství. „To téma by mělo natolik rezonovat společností, aby bylo hlavní,“ řekl a hovořil o vzdělanostní ekonomice.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí
Řeč byla i o výcviku ukrajinských vojáků v Česku. „Ten konflikt na Ukrajině, to je mocenský střet. Na tom ukrajinském území už se to stalo v minulosti několikrát. Je to střet, ať chceme, nebo nechceme, mezi Ruskem a v zásadě NATO. Ač se to tak nejeví, tak to tak je. Když vyjdeme z předpokladů a faktů, že jsme součástí NATO, tak dělat si teď alibi, jestli je to horší, když ti Ukrajinci se cvičí tady, nebo se budou cvičit tam. V takové situaci je to v zásadě jedno. My už v tom střetu nějakým způsobem stejně jsme. Takže to se můžeme bavit o tom, jestli je dobře, nebo není dobře, že jsme v NATO, ale pakliže už tam jsme a ten střet existuje, tak to není jenom střet mezi Ukrajinou, Ruskem, to snad vidí úplně každý, a v tom případě brát si alibi, že ti vojáci se budou cvičit jinde, mi přijde...,“ řekl Diviš. To, že se tady vojáci cvičí, mu podle jeho slov nevadí. 

I když Diviš není podle svých slov spokojený s fungováním Evropské unie, vystupovat z ní nechce. „Evropská unie ale také dokáže podporovat inovace... Ale ne lépe než asijské státy. Určitě to prostředí je rychlejší a svobodnější pro rychlý start-up v Asii, to nebudu zakrývat, že ne, ale zrovna inovace v Evropské unii ještě relativně si myslím, že fungují dobře a vzniká i spousta projektů a vlastně můžeme i využít bez těch dotací zase toho otevřeného trhu. Je to složité, ale viděl bych daleko větší problémy v Evropské unii než zrovna v inovacích,“ dodal Diviš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …