Výměna vězňů. Rusko dostává zpět slavného zbrojaře, USA kontroverzní basketbalistku

08.12.2022 20:33

USA a Rusko si vyměnily vězně. Z ruské trestanecké kolonie byla propuštěna americká basketbalistka Brittney Grinerová. Spojené státy dvojnásobnou olympijskou šampionku odsouzenou za pašování konopí vyměnily za vězněného ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.

Výměna vězňů. Rusko dostává zpět slavného zbrojaře, USA kontroverzní basketbalistku
Foto: Repro Twitter
Popisek: Setkání prezidentů USA a Ruska

K výměně trestanců fyzicky došlo v dopoledních hodinách na letišti v Abú Zabí. Dohoda byla možná i díky Muhammadu bin Zájidu Sultánu Nahjánovi, prezidentu Spojených arabských emirátů, a Muhammadu bin Salmánu Al Saúdovi, korunnímu princi Saúdské Arábie, kteří sloužili při vyjednávání coby prostředníci, informuje iDNES.cz.

Šéf Bílého domu Joe Biden informoval, že Grinerová je v bezpečí a již byli v kontaktu. „Je v bezpečí. Je v letadle. Je na cestě domů,“ napsal na Twitteru. Příspěvek doplnil fotografií z Oválné pracovny, na které je také viceprezidentka Kamala Harrisová, šéf americké diplomacie Antony Blinken a manželka Grinerové Cherelle.

 

Brittney Grinerová je jednou z nejúspěšnějších basketbalistek amerických dějin, mistryní světa i olympijskou vítězkou. Také je však její jméno spojeno s řadou kontroverzí, například patřila k lídrům protestů proti prezidentu Trumpovi, které vyvrcholily jejím demonstrativním odchodem při americké hymně. Primární příčinou byla kauza smrti černošky Breonne Taylorové ve státě Kentucky.

Skandální příchuť mělo též její manželství s basketbalovou spoluhráčkou, které skončilo jejím obviněním z domácího násilí. Po dvou měsících od svatby a měsíc poté, co se její manželka nechala uměle oplodnit, Grinerová rodinu opustila.

Později raději odešla hrát do Ruska, kde nastupovala za klub z Jekatěrinburgu. Sedmnáctého února 2022 byla při příletu na moskevské letiště Šeremeťjevo zadržena s drogami (v Rusku zakázaný hašišový olej). O týden později začala ruská invaze na Ukrajinu a proces, který proti Grinerové byl v Rusku veden, byl vykládán jako odveta za západní sankce. Na její propuštění (v procesu doposud nepadl rozsudek) tlačí prezident Biden.

Původně USA usilovaly, aby byl společně s ní vyměněn i Paul Whelan. Ten byl zadržen již v roce 2018, v roce 2020 byl za špionáž odsouzen k šestnácti letům vězení. Voják a IT expert cestoval do Ruska opakovaně, jako důvod uváděl zájem o setkání s ruskými ženami, které poznal na sociálních sítích. V době zatčení působil jako ředitel pro bezpečnost v mezinárodním technologickém koncernu. USA jeho roli vždy bagatelizovaly a odmítaly, že by měl v Rusku jakékoliv špionážní úmysly.

Nakonec však z jeho vydání sešlo.

Rusku se recipročně vrací jeden z nejznámějších obchodníků se zbraněmi přelomu tisíciletí Viktor But. Toho chtělo Rusko již v minulosti vyměnit za Naděždu Savčenkovou.

Legendární postava z devadesátých let, obchodník se zbraněmi, o kterém dokonce vzniklo několik filmů. Bývalý poručík sovětské armády s výbornou jazykovou výbavou na začátku devadesátých let oficiálně podnikal v letectví, ale jeho hlavním příjmem měly být kšefty s rozprodejem arzenálu rozpadajícího se Sovětského svazu a pak i mnoha dalších zemí. Postupně se měl stát jedním z největších obchodníků se zbraněmi na světě. Jeho dobrodružná kariéra skončila zatčením a odsouzením v USA v roce 2012. V Rusku má ale hodně mýtickou pověst. 

Dopadení se řadu let vyhýbal. Eskapádami Viktora Buta byl inspirován film Obchodník se smrtí z roku 2005 s Nicolasem Cagem v hlavní roli, připomíná server Echo24.cz.

Výměna může být podle serveru snahou Putinovy vlády odvést pozornost od ruského válečného úsilí na Ukrajině a od pozornosti zaměřené na prezidenta Volodymyra Zelenského, který se podle časopisu Time stal osobností roku.

Původně Spojené státy za Buta žádaly Moskvu o propuštění dvou vězněných Američanů v Rusku, kromě Grinerové chtěly také bývalého vojáka Paula Whelana. Na tom se ale šéf americké diplomacie Antony Blinken a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nakonec nedohodli a dojednali výměnu vězeň za vězně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…