Výpovědi už podepsaly stovky lékařů, tvrdí odbory

06.12.2010 16:46

Až čtvrtina lékařů může v rámci kampaně „Děkujeme, odcházíme“ opustit nemocnice a výrazně tak zkomplikovat jejich další chod. Během jediného týdne už podaly výpověď stovky z nich, informuje iDNES.cz.

Výpovědi už podepsaly stovky lékařů, tvrdí odbory

Hromadný odchod lékařů z nemocnic nabírá čím dál reálnější obrysy. Lékařský odborový klub rozdává už týden svým členům formuláře pro výpověď ze zaměstnání spolu s návodem, jak ji podat. Akce je součástí kampaně „Děkujeme, odcházíme", kterou formálně podpořilo přes čtyři tisíce lidí.

Podle odborů už výpovědi podepsaly stovky z nich. „Mám zprávy z jednotlivých nemocnic, které mi píšou, že to běží ve stovkách," řekl pro iDNES.cz Martin Engel, předseda LOK, který kampaň organizuje. Zapojili se i lékaři z nemocnice v Novém Městě na Moravě, kde mají 125 lékařských úvazků. „Obešel jsem zhruba polovinu oddělení a podpora je extrémně vysoká. Výpověď jich podepsalo kolem šedesáti," uvedl lékař a odborář Pavel Vávra, jedna z tváří kampaně.

Lékaři se soustředí v nemocnicích, aby byla péče co nejefektivnější

„Podle odhadů se k výzvě připojilo 80 procent lékařů," přiznal Jan Nechvátal, z tiskového oddělení kraje Vysočina, který nemocnici zřizuje. Nemocnici tak hrozí, že bude příští rok ochromena a výrazně omezí péči o pacienty. „Pokud lékaři do práce 1. března nepřijdou, omezíme provoz a poskytneme jen tu péči, na kterou budeme mít pracovníky," informovala ředitelka nemocnice Věra Palečková.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger začátkem listopadu připustil, že při malém počtu personálu budou oddělení dočasně zavírána a lékaři se soustředí do dalších nemocnic, aby péče byla poskytována co nejefektivněji. Premiér Petr Nečas v neděli pro Českou televizi dodal, že vláda počítá s uzavíráním nadbytečných nemocničních oddělení, slučováním menších nemocnic a přeměnou nemocnic akutní péče na zařízení dlouhodobé péče.

Výpovědi nejdou přímo zaměstnavateli, ale shromažďuje je advokátní kancelář

Vyplněné výpovědní formuláře ale lékaři neodevzdávají na svých pracovištích, ale LOK je bude shromažďovat v pražské advokátní kanceláři až do Vánoc. Teprve od pondělí 27. prosince až do konce roku je Martin Elger, právník najatý odborovým klubem, bude rozesílat jednotlivým zaměstnavatelům.

Pokud výpovědi budou doručeny ještě v prosinci, začne lékařům od 1. ledna běžet dvouměsíční výpovědní lhůta, Během ní mají stále možnost výpověď stáhnout. „Podle zákoníku práce může výpověď do jejího doručení odvolat. Po jejím doručení ji lze vzít zpět pouze s písemným souhlasem zaměstnavatele," upřesnil Elger.

K věci:

Pokud lékaři jen hrozí a neodejdou, budou k smíchu, varuje odborník 

Havlův "Pafko": Jen ať lékaři zabalí raneček a jdou do světa  

Lékař u Jílkové: Lidi, víte vůbec, že máme jen stovku za hodinu? 

Foto: mzcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…