Vystrčilova cesta na Tchaj-wan? „Zdědil problém,“ přemítá Michael Žantovský

18.07.2020 19:55

„Myslím, že pan Vystrčil zdědil po svém předchůdci problém,“ vyjádřil se k cestě předsedy horní komory Parlamentu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý diplomat Michael Žantovský. Ve věci návštěvy Tchaj-wanu dle něho jde o veřejnou polemiku, která „byla nešťastná i za bývalého předsedy Kubery“. Sám by prý v této věci jednal zcela jinak. V rozhovoru pro server Novinky.cz též připojil podrobnosti ke své kandidatuře do Senátu i slova o znepokojení, jež v něm vyvolává spolupráce vládní koalice s komunisty.

Vystrčilova cesta na Tchaj-wan? „Zdědil problém,“ přemítá Michael Žantovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský oznámil společnou kandidaturu za TOP 09, ODS, STAN a SNK Evropské demokraty v senátním obvodu č. 21 v Praze 5, Praze 13 a Řeporyjích

Anketa

Jakeš zemřel. Měli by být funcionáři KSČ Štrougal a Vajnar souzeni za úmrtí na státní hranici?

12%
88%
hlasovalo: 9110 lidí
Ke své kandidatuře do Senátu říká, že se cítí spoluzodpovědný za události po roce 1989, jelikož se tehdy začal podílet na změnách. Nyní ho mnoho věcí znepokojuje.

„Zároveň k mé kandidatuře přispěl i zájem několika politických stran. Protože si myslím, že rozštěpenost politického spektra je jednou z příčin neblahého vývoje, tak jsem si položil jako podmínku, že se tři strany středového spektra domluví na tom, že za ně budu kandidovat společně,“ připojuje kandidát za ODS, TOP 09 a STAN.

K aktuální situaci ve vládě prohlašuje, že je znepokojen spoluprací koalice s komunisty. „Je to poprvé od roku 1989, kdy se komunisté podílejí na moci, a to tím nejhorším možným způsobem,“ podotýká. Vadí mu zejména to, že za spoluvládnutí nenesou žádnou zodpovědnost.

„Kdyby byli ve vládě, tak jsou také spoluzodpovědní za politiku vlády. Oni se jenom vezou. A to je jedna z věcí, která politické ovzduší otravuje a je ji třeba napravit. To je možné pouze tehdy, pokud se koalici postaví stejně mohutná síla. To je to, co chci podporovat,“ uvedl.

Za „nemilé“ považuje i několikaleté řízení ve věci výroků prezidenta Miloše Zemana a to, že „vlastně nedojde k úplnému konci“ těchto pří. „A když dojde, tak se ukáže, že ta entita, která je za ty výroky zodpovědná, je Ministerstvo financí. A to je naprosto absurdní. To může být zodpovědné za ledacos, ale ne za výroky, které neučinilo,“ myslí si.

Naráží tak například na rozhodnutí Městského soudu v Praze, že se český stát musí prostřednictvím Ministerstva financí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o autorství článku „Hitler je gentleman“ vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové.

Stále nekončící proces se vleče již od Zemanova projevu z ledna 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu. Prezident prohlásil, že Peroutka zveřejnil zmíněný článek v časopisu Přítomnost. Později na tiskové konferenci doplnil, že článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje a podle soudu byl výrok o Peroutkově autorství nepravdivý.

Znepokojení Žantovský cítí i z hlediska „pokusů o omezování působnosti či ovlivňování médií veřejné služby“. Svoboda slova dnes prý přestává být samozřejmostí.

„Média nemají být poslušná. Jsou to hlídací psi státu, a ti mají štěkat,“ poukázal.

K cestě předsedy horní komory Parlamentu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan pronesl, že šéf Senátu „nemohl dělat nic jiného než to, co udělal“. „Myslím, že pan Vystrčil zdědil po svém předchůdci problém,“ vyjádřil se.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Podle něj jde o veřejnou polemiku, která „byla nešťastná i za bývalého předsedy Kubery“. „Problém se začal veřejně propírat ještě předtím, než byl reálný plán, že na Tchaj-wan pojede. To vyvolalo čínskou reakci, která byla přemrštěná a proti které jsme se dle mého názoru právem ohradili. Ale ve mně pořád asi žije ten diplomat, který řeší problémy jinak, tedy tak, aby se o tom veřejně nemluvilo, vlk se nažral a koza zůstala celá,“ předložil Žantovský svůj pohled na věc.

A diplomaticky by se rád zachoval i v řešení vztahů s Ruskem. „Máme s ním nějaké problémy, ale jsou tady i ekonomické příležitosti. Měli bychom hledat cestu, jak ty vztahy vrátit na normální úroveň,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…