Výzva: „Podejte demisi. Selhala jste jako člověk i politik.“ Aféra Černochové nabírá na obrátkách

23.08.2022 13:58 | Komentář

Jak jsme již informovali, advokát a předseda politické strany PRO Jindřich Rajchl hrubě nesouhlasí s tím, co ministryně Jana Černochová vypustila po zprávě o úmrtí Darji Duginové, tedy že její smrti jí není líto. Proto nyní podává veřejnou výzvu k podání demise Jany Černochové na post ministryně obrany ČR. Argumentuje tím, že Černochová dle něho spáchala trestný čin podpory a propagace terorismu, kterého se prý dopustili i další. Pokud by to nestačilo, je dle Rajchla Černochová vina i schvalováním trestného činu, uvádí o Duginové i jejím otci hoaxy a smyšlenky, propaguje zvrácené principy a „selhala jako politik i člověk“. „Proto Vás vyzývám – ODSTUPTE ze své funkce a podejte demisi. Je to to nejmenší, co můžete po Vašem fiasku pro tuto zemi udělat,“ žádá Rajchl ve veřejné výzvě, kterou ParlamentníListy.cz otiskují v plném znění.

Výzva: „Podejte demisi. Selhala jste jako člověk i politik.“ Aféra Černochové nabírá na obrátkách
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany ČR Jana Černochová

Paní ministryně,

S ohledem na Vaše vyjádření na sociální síti Twitter ze dne 21. 8. 2022, v němž jste uvedla, že Vám „není líto dcery ani truchlícího otce“, Vás tímto otevřeným dopisem vyzývám k neprodlenému podání demise na post ministryně obrany České republiky.

Prvním a základním důvodem mé výzvy je fakt, že jste uvedeným výrokem naplnila znaky skutkové podstaty trestného činu Podpora a propagace terorismu dle ustanovení § 312e odst. 1, odst. 4 písm. a) trestního zákoníku, neboť jste fakticky projevila svůj souhlas s teroristickým útokem spáchaným vůči osobě ruské novinářky Darji Duginové (trestní oznámení na Vaši osobu, jakož i na Jakuba Jandu a Ondřeje Tesárka jsem dnešního dne podal). Co se týče snahy Váš čin ospravedlnit s tím, že útok na Darju Duginovou není teroristickým aktem, nemohu s tímto argumentem ani na vteřinu souhlasit. Co už jiného by mělo být považováno za teroristický útok, než nastražení bomby do automobilu civilisty v centru města v úmyslu jej usmrtit?

Nicméně i v případě, že by dozorový státní zástupce v současné atmosféře politické i mediální poptávky tomuto mylnému argumentu podlehli, pak Vaše jednání při nejmenším zcela jistě naplňuje znaky skutkové podstaty trestného činu Schvalování trestného činu, dle ustanovení § 365 odst. 1 trestního zákoníku. Úkladná vražda je totiž za zločin považována v právních řádech všech zemí tohoto světa. To, že tedy došlo z Vaší strany ke spáchání trestného činu, je naprosto nepochybné. Politik, jenž se takového jednání dopustí, musí bez zbytečného odkladu svoje místo opustit. Jinými slovy – ztratila jste morální kredit, jenž je pro výkon Vaší funkce nezbytný.

Tvrzení, s nímž přispěchala proukrajinská propaganda k obhajobě tohoto teroristického aktu, tedy že Darja Duginová byla dcerou „hlavního Putinova ideologa“ a že sama uvedla, že přeje smrt všem Ukrajincům, se nezakládají na pravdě. Vzhledem k tomu, že evidentně slepě přijímáte tyto lži a polopravdy publikované bez jakéhokoliv odkazu na jejich zdroj, považuji za důležité (i přesto, že to není pro věc rozhodné) uvést, jak se věci mají ve skutečnosti. Alexandr Dugin není a nikdy nebyl blízkým Putinovým přítelem. Dle dostupných informací se s ním viděl jen jednou nebo dvakrát a podle skutečně relevantních zdrojů dokonce v poslední době upadl v nemilost ruského prezidenta, což potvrzuje i skutečnost, že přišel o své místo na Lomonosově univerzitě. Novinář Mark Galeotti pak uvedl ve svém článku pro The Spectator, že jeho role v ruské politice byla od roku 2016 zcela zanedbatelná.

Rovněž tvrzení o tom, že Darja Duginová řekla, že „Ukrajinci jsou podlidé a všichni si zaslouží zemřít“ je pak naprosto smyšlené. Tento výrok nelze než charakterizovat jako naprostý hoax.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…